CRNI PANTER: Prvi Marvelov crni superheroj

12.02.2018. u 15:19

LIFESTYLE

On je dio talasa superheroja poput Neftliksovog Lukea Cagea


FOTO: (Marvel Studios, via Associated Press)

"Pretpostavljam da ni ti ni ja nismo navikli da budemo u centru pažnju", kaže T' Čala, princ Vakanda Nataši Romanovoj poznatijoj kao Crna udovica u filmu "Kapetan Amerika: Građanski rat". Nekoliko scena kasnije, kada od nedavno siroče i željan osvete T'Čala mijenja fino odijelo onim otpornim na metke, pojavljuje se novi Marvelov filmski superheroj.

Princ će morati da živi sa pažnjom: Čak i prije premijere ovog mjeseca "Crni Panter" je oborio svjetske rekorde i pobijedio "Kapetana Ameriku: Građanski rat" prvog dana preprodaje karata i nadmašio je "Betmana protiv Supermana" i postao Fangangov najprodavaniji superherojski film u historiji. Što je još impresivnije, film ima i mnogo veći kulturni uticaj.

"Cijeli život sam čekao na 'Crnog Pantera'" kaže DJ BenHaMin, voditelj FanBrosShow-a, nedjeljnog podkasta o ubanoj gikovskoj kulturi.

Od Spajk Lijevog "Malkoma X" 1992. nije bilo toliko priče i nade vezane za jedan film među afroameričkom populacijom. Od specijalnih projekcija do prikupljana kampanja da bi ga pogledala i djeca, "Crni Panter" postaje fenomen.

U decembru se pojavio viralni video dvojice Afroamerikanaca oduševljenih kada su vidjeli plakat sa komplet crnom glumačkom postavom. "Tako se bijelci osjećaju sve vrijeme?!!!!" napisao je jedan od njih na Twitteru uhvativši tako uzbuđenje oko filma i privukavši 2,5 miliona pregleda.

Ono što ovoga puta uzbuđuje publiku je kombinacija afroameričkog režisera-autora (Ryan Coogler koji je režirao filmove "Fruitvale Station" i "Creed") i poznate glumačke podjele (Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett i Forest Whitaker) kao i soundtrack koji je producirao poznati reper (Kendrick Lamar). Svi oni su radili na jednoj od najpopularnijjih franžiza u Hollywoodu. Ali je uzbuđenje podstakla i priča o porijeklu afričkog superheroja.

Na mnogo načina, Crni Panter je dio trenutnog talasa crnih superheroja poput Neftliksovog Lukea Cagea. Crni Panter potiče iz Vakande, izmišljene afričke zemlje koja je bogata (zahvaljujući vibranijumu, mineralu koji može da manipuliše energijom) i tehnološki napredna. Dio privlačnosti filma leži i u tome što Vakanda nikada nije bila kolonizovana.

"Vakanda je neka vrta crnačke utopije u našoj borbi protiv kolonijalizma i bjelačke imperijalne kontrole nad crnačkom zemljom i crncima", kaže Holman, osnivač godišnjeg Crnog strip festivala u New Yorku.

"Za crnce, to znači sve. U stripu je to realnost a kroz film sve je opipljivije i postaje umjetnička realnost koju možemo sami da istražimo. Toliko snage može da se izvuče iz ideje da je postojala zajednica, nacija koja se opirala kolonizaciji".


(TBT, NYT)