ZVANIČNICI SAD-a: Al-Bagdadi povrijeđen u vazdušnom napadu prošlog maja

14.02.2018. u 02:10

GLOBAL

Obavještajne agencije SAD-a su sa velikom sigurnošću ocijenile da je najtraženiji čovjek svijeta bio u blizini Rake u Siriji kada je ovaj grad, star više milenijuma, bombardiran


FOTO: (Profimedia)

Više zvaničnika SAD-a potvrdilo je CNN-u da je vođa ISIS-a, Abu Bakr Al-Bagdadi, povrijeđen u vazdušnom napadu u maju prošle godine i da zbog toga pet mjeseci nije bio na čelu te terorističke organizacije.

Obavještajne agencije SAD-a su sa velikom sigurnošću ocijenile da je najtraženiji čovjek svijeta bio u blizini Rake u Siriji kada je ovaj grad, star više milenijuma, bombardiran.

Njihova ocjena se temelji na izvještajima zarobljenika i izbjeglica iz sjeverne Sirije koji su pronađeni mjesecima nakon bombardiranja.

Al-Bagdadijeve povrede nisu bile opasne po život, ali su značile da više ne može nastaviti sa vodstvom svakodnevnih operacija terorističke grupe.

Napad se desio u u trenutku kada je ISIS gubio kontrolu nad igračkim gradom Mosulom, kao i nad glavnim gradom ISIS-a, Rakom.

Nije poznato ko je ispalio raketu, niti da li je bio ciljani napad na Al-Bagdadija ili je on bio "kolateralna šteta".

"Budući da tačni datumi napada nisu poznati, ne znamo da li je pogodak bio naš ili od strane Rusa, koji su također bombardirali grad u tom periodu.", rekao je zvaničnik SAD-a.

Kada su ruski mediji u maju prošle godine prenijeli da je lider ISIS-a ubijen ili povrijeđen, analitičari su upozoravali da tu informaciju ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

Jedan drugi zvaničnik SAD-a je na pitanje da li su povrede značile da Al-Bagdadi može da nastavi voditi manju organizaciju, odgovorio potvrdno.

Al-Bagdadi se jedini put pojavio u javnosti u julu 2014.

ISIS je od tada objavio više audio poruka za koje su tvrdili da su od Al-Bagdadija, posljednju put u septembru prošle godine u vezi sa Ruskim tvrdnjama o ubistvu njihovog vođe.

Američka vojska sada se koncentrira na pustinjski predio između Iraka i Sirije koji je pod kontrolom ISIS-a. Obavještajne službe SAD-a smatraju da je to najvjerovatnije mjesto skrivanja Al-Bagdadija.

(TBT)