DVIJE BOGATE BLISKOISTOČNE SILE SE OKREĆU JEDNA PROTIV DRUGE: Jedan od najkompliciranijih ratova današnjice

14.02.2018. u 02:10

GLOBAL

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su susjedi koji dijele duboke političke i kulturne veze. Dvije zemlje su poznate i kao bliski saveznici u smislu vanjske politike i geopolitičkih interesa. Saudijska Arabija je predvodnik koalicije koja se bori protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran u Jemenu. Njen važan saveznik su Emirati. Međutim, dok se vlada Saudijske Arabije usredsređuje na unutrašnja pitanja, borbu protiv korupcije i pokušaj modernizacije zemlje, čini se da sve više gubi tlo pod nogama u Jemenu, a UAE pokušavaju preuzeti primat u ratu u Jemenu gdje milioni ljudi gladuju i umiru zbog siromaštva i zaraza.


FOTO: (AP, Public Domain/RAS Srbija)

Do prekretnice u odnosima Saudijske Arabije i Emirata došlo je nakon smrti bivšeg predsjednika Jemena Ali Abdulaha Saleha, koga su ubili Huti, kada je odlučio preći na stranu koalicije koju predvode Saudijci.

- Saudijci su pokušali izvući tepih pod nogama Huta, a sada moraju odlučiti da li će učestvovati u pregovorima u uvjetima u kojima ne postoji nimalo povjerenja ili će nastaviti sa zalaganjem za vojnu kampanju koja je imala malo uspjeha u protekle dvije i po godine. Saleh je bio figura razdora, ali je, također, bio i osoba koja je imala najviše šansi da izdejstvuje neku vrstu dogovora. Njegova smrt će samo dovesti do dublje polarizacije konflikta - rekao je Peter Salisburry, stručnjak za Jemen u "Chatham Houseu".

Pošto se situacija dodatno zakomplicirala i propali su napori za uspostavljanje međunarodno priznate vlade u Jemenu, Emirati nisu bili zadovoljni razvojem događaja u Jemenu i izgleda da žele preuzeti vodstvo od Saudijske Arabije. Ujedinjeni Arapski Emirati možda imaju i sasvim drugačiju zamisao za Jemen, pišu arapski analitičari.

Odnos prema Iranu

Emirati ne dijele netrpeljivost Saudijske Arabije prema Iranu. U godinama prije uspostavljanja nuklearnog dogovora sa Iranom, prijavljeno je da je Dubai služio kao ključna luka kroz koju je Iran uspio ublažiti utjecaj ekonomskih sankcija. Zvaničnici UAE-a su više puta pozivali na poboljšanje odnosa sa Iranom. To zapravo znači da UAE ne vidi sjeverni Jemen pod kontrolom Huta kao katastrofu.

Separatisti koji žele jug Jemena

Ne postoje prave vjerodostojne borbene snage koje se mogu suprotstaviti Hutima poslije smrti Saleha, osim separatističke grupe koja žele da otcijepe Južni Jemen, a koje podržavaju Emirati.

Ti separatisti su nedavno izvršili napad na južnu luku Aden i vojsku režima Abda Raba Mansura al Hadija, predsjednika koga podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom. Da stvar bude još kompliciranija, ta separatistička grupa zvana Južno prelazno vijeće je dio koalicije u borbi protiv Huta.

Njihov lider trenutno pregovara sa vladama Saudijske Arabije i Emirata, a kakav će ishod tih razgovora biti, dosta će zavisti od Emirata.

Iako je trenutno uspostavljena neka vrsta primirja, djeluje moguće da UAE odluči dopustiti separatistima da kontroliraju južni dio Jemena i tako bude neka vrsta protivteže Hutima.

S druge strane Saudijci žele da Jemen ostane cjelovit i da predsjednik Hadi koga oni podržavaju ima vlast nad cijelom državom.


FOTO: Separatistički pokret za otcjepljenje juga u Jemenu

Al Islah

Saudijci i Emiraćani imali su i dogovor da se bore protiv Al Islaha, islamističke grupe koja je do decembra bila dio Muslimanskog bratstva. Međutim, kada je ta grupa objavila da više nema veze sa Muslimanskim bratstvom, koalicija je odlučila udružiti snage sa njom u borbi protiv Huta.

Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati su se pomirili sa Al Islahom kako bi ostvarili pobjedu protiv Huta ali ako u tome uspiju, stare brige će se ponovo vratiti na površinu. Prije pomirenja Emirati i separatisti su aktivno lovili članove al Islaha u Adenu i drugim primorskim gradovima. Za Emirate je bio i ostao glavni cilj na lokalnom i globalnom nivou da se bori protiv Muslimanskog bratstva i svih njegovih saveznika, piše "Stratfor".

Emiratske ambicije

Iako su mnogo manja država od Saudijske Arabije, Emirati imaju sve veći utjecaj na Bliskom Istoku. Obje države su veoma bogate, a Emirati imaju veći BDP po glavi stanovnika.

UAE je vojno aktivan u Libiji, finansijski aktivan u Egiptu, žestoko lobira u Washingtonu i dijelove teritorije Omana smatra svojima, pozivajući se na sumnjive mape, sve ovo ukazuje na to da Emirati imaju velike vanjskopolitičke ambicije.

(TBT)