MILE JE MILA MAJKA KAKAV JE ON DUŠMANIN PO BOSNU! Memić: Nemamo interesa da pripadamo Sarajevu, želimo Ilidžu otcijepiti!

14.02.2018. u 02:10

POLITIKA

Senahid Memić je politički luđak opasniji po Bosnu i Hercegovinu od Dodika i Čovića!

 

FOTO: Dodik, Memić (TBT)

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić ogorčen je, kako je rekao, nemarnim odnosom vlasti prema ovoj lokalnoj zajednici. Zbog toga što za sve odluke o izgradnji i realizaciji brojnih projekata mora tražiti saglasnost Kantona i Grada Sarajeva, Memić će krenuti u proceduru da se Ilidža proglasi gradom i tražit će saglasnost Općinskog vijeća, piše sarajevski portal Klix.

Da Ilidža bude grad?!

U svom obrazloženju Memić je naglasio da Ilidža kao općina odavno nema mjesto u Kantonu Sarajevo i da s obzirom na broj stanovnika nema status koji zaslužuje. Dodao je da njeni stanovnici ne uživaju jednaka prava kao oni iz drugih općina te da postoje brojni problemi s kojima se suočavaju, koji godinama nisu riješeni.

Memić je naveo da su iz budžeta Općine Ilidža izdvojena sredstva za obnovu i izgradnju kulturno-historijskih spomenika te da je u proteklih deset godina iz budžeta Kantona na području ove općine u kulturu uloženo samo 40 hiljada maraka.

Rekao je da će uputiti inicijativu Općinskom vijeću te da smatra da je većina vijećnika za to da Ilidža postane grad te je dodao da stanovništvo, ali ni ova općina nemaju interes da pripadaju Sarajevu.

Na osnovu člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH je propisano da se grad, osim ustavom, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća koja ispunjava propisane kriterije. Dakle, potrebno je da se radi o urbanoj, infrastrukturnoj cjelini koja je povezana svakodnevnim potrebama stanovništva, a koja ima najmanje 30 hiljada stanovnika.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić rekao je kako Ilidža ima više od 70 hiljada stanovnika i ispunjava te uslove. Također, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a Ilidža, naveo je, ima dugu historiju i kulturu te je s pravnog aspekta moguće realizirati ovu inicijativu.

Načelnik Memić je rekao kako je podjelom grada na općine svakako došlo do teritorijalne isprekidanosti.

Ministar Nenadić je rekao da bi inicijativa koju Memić predlaže mogla ostaviti nesagledive posljedice te da bi došlo do potpune dezintegracije Sarajeva.

Čengićev igrač

Ipak, načelnik Memić neće odustati od inicijative, jer kako kaže, samo kao grad Ilidža će se razvijati.

"Ja sam u stranci SDA i da nisam tu ne bih bio nigdje drugo. Za mene su oni koji napuste stranku ili mijenjaju stranke izdajnici, odnosno kriminalci koji ne znaju kojom se politikom bave. Oni koji mogu druge gledati u oči i lagati o svojim uvjerenjima, za mene su to karakterno slabi ljudi. Ako si u demokratskoj stranci budi demokrata i preuzmi odgovornost. Na kraju krajeva, daj ostavku, a ne prelaziti u drugu stranku i pokušavati svijet učiniti boljim. I ja volim da se posao s posla traži, ali politika nije posao. Od politike druge ljude boli glava, a ne one koji se bave politikom. Za mene je to dvoličnost svako ko promijeni više od jedne stranke, znači da nema pojma o politici", zaključio je Memić.

Senahid Memić se očito dobro „potkožio“ i obogatio prije svega kao jedan od glavnih švercera oružja tokom rata, a potom i kao načelnik u dva mandata. On slovi kao jedan od ključnih igrača Hasana Čengića, sa kojim je rat proveo u Turskoj trgujući oružjem i drugim logističkim arktiklima kojima se snabdjevala Armija BiH.

Sama činjenica da su braća Šabanović, koji su malezijskim novcem pravili Bosmal, Memićevi dajdžići, te ja danas njegov sin „domar“ u ovim zgradama, te da se na tenderu za kupovinu ovih zgrada pored Alije Budnje pojavljuju i Memići, govori o kakvom i kolikom kapitalu raspolaže Memić, odnosno klan kojem pripada.

Sumnja se da je većina vlasnika skupocjenih lokacija i objekata na Ilidži anonima i da imaju fiktivne vlasnike. Posebno su mnogo na Ilidži investirali Turci i Arapi tako da je Ilidža, kao najoriginalniji simbol državnosti Bosne i Hercegovine, zbog vrela Bosne, postala primjer urušavanja bosanskog indentiteta za račun afro-azijskih žitelja.

Stoga je inicijativa ovok političkog drznika, pa čak mnogi smatraju luđaka, opasnija od politike Milorada Dodika da otcijepi Republiku Srpsku, ili inicijative Dragana Čovića za uspostavu trećeg hrvatskog entiteta. Dodik i Čović to ne mogu ostvariti zahvaljujući međunarodnoj zajednici, dok luđak Memić može pored ovakve politike stranke kojoj propada!

 

(TBT)