OTVORENE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U PYEONGCHANGU: Rusi bez zastave, sestra Kim Jong-una i nauljeni barjaktar Tonge

09.02.2018. u 09:47

TEMPO

Na ZOI će učestvovati 2952 sportista iz 92 zemlje


FOTO: (Tanjug/AP)

Danas je u PyeongChangu održana ceremonija otvaranja dvadeset trećih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijsku vatru zapalila je Yuna Kim, koja je 2010 na ZOI u Vankuveru osvojila zlatnu medalju u umjetničkom klizanju.

Možda najimpresivniji segment ceremonije bili su olimpijski prstenovi koje su formirali 1218 dronova, što je Ginisov rekord za broj dronova korištenih u performansu.

Na ceremonijalnoj paradi su Sjeverna i Južna Koreja prodefilovale pod istom zastavom. Dvije Koreje, između kojih u proteklih par mjeseci postoje tenzije, imat će zajednički tim u ženskom hokeju. "Jači smo od svih sila koje žele da nas razdvoje", izjavio je predsjednik Olimpijske komisije, Thomas Bach. Iako ovaj gest nekima uliva nadu za moguće ujedinjenje dvije Koreje, 70 odsto mladih južnokorejaca u dvadesetim godinama je protiv ujedinjenja sa Sjevernim rođacima, piše New York Times.

Ceremoniji otvaranja prisustvovala je i Kim Yo-jong, sestra vrhovnog vođe Sjeverne Koreje, Kim Jong-una. Njena posjeta se tumači kao znak da sjevernokorejski vođa želi da poboljša odnose sa južnim rođacima. Yo-jong je za vrijeme ceremonije sjedila u blizini Michael Pencea, potpredsjednika SAD, kojeg je kao gosta na otvaranje igara poveo Freda Warmbiera, oca mladog Amerikanca koji je umro nakon puštanja iz sjevernokorejskog zatvora, piše BBC. Bez zastave svoje zemlje, na paradi otvaranja učestvovali su i "olimpijski sportisti iz Rusije". Ruskim sportistima zabranjeno je učešće na ZOI, kao i na predstojećim paraolimpijskim igrama, zbog doping skandala. Ispred povorke ruskih sportista volonterka je nosila zastavu Olimpijskih igara.

Glavna zvijezda otvaranja bio je nauljeni barjaktar Tonge, Pita Taufatofua, koji se kvalifikivao na ZOI u disciplini kros-kantri skijanje iako je tek prije dvije godine prvi put vidio svijet. Tufatofua nosio je zastavu Tonge bez majice, uprkos temperaturama u minusu.

Na ZOI će učestvovati 2952 sportista iz 92 zemlje.


(TBT)