PRODAJA KNJIGA CVJETA U AFGANISTANU Abed: Piraterija ostaje endemska iako su se počeli sprovoditi zakoni o autorskim pravima

12.02.2018. u 08:05

KOLUMNA

Svega dvoje od pet Afganistanaca umije čitati ali Kabul ima 60 knjižara i 22 izdavača

Pišu: Rod Nordland i Fahim Abed, thebosniatimes. ba

Orasi stižu iz irana a svježe voće iz Pakistana, iako i jedni i drugi rastu u Afganistanu. Godine napuhanih budžeta za stranu humanitarnu pomoć doveli su do visokih plata i uništili lokalne industrije. Jedina stvar koju zemlja ne uvodi je opijum.

I knjige.

U vrijeme kada se izdavači u velikim zemljema muče, izdavači u Afganistanu cvjetaju i pored niske stope pismenosti. Svega dvoje od pet odraslih Afganistanaca zna čitati. Ali oni koji znaju čine to izvanredno redovno - uprkos i zbog ciklonskog nasilja.

"Mislim da u bilo kom okruženju, a možda naročito na mjestima zahvaćenim ratom, čitanje knjiga stavlja svakodnevni život na pauzu i izolira čitaoca od okruženja dok je zabijen u knjigu", kaže Jamšid Hašimi, koosnivač Afganistanskog književnog kluba. "Ovo važi svuda ali na mjestima kao što je Afganistan, čitanje može značiti i emotivni opstanak".

Izdavači zarađuju i bez pomoći ili savjeta stranaca. "Ovo je Afganistanski proces", kaže Safilua Nasiri, jedan od četvorice braće koji vodi Aksos, izdavača koji također ima i knjižare u glavnom gradu, Kabulu. Sa preko 5 miliona stanovnika, Kabul sada ima 22 izdavača - od kojih mnogi imaju svoje štamparije ili koriste lokalne. Brojni drugi izdavači postoje u 34 Afganistanske provincije.

Protekle godine, mnogi izdavači otvorili su distributivne centre i svoje knjižare ili sarađuju sa nezavisnim knjižarima. Kabul ima 60 registrovanih knjižara, pokazuju zvanični podaci.

Tokom talibanske vlasti od 1996. do 2001, preživela su samo dva izdavača: državni i privatna kompanija Azem. Do kraja 2001. jedina nezavisna knjižara nalazila se u hotelu Interkontinental gde je u januaru došlo do smrtonosnog napada.

U godinama poslije američke invazije, jeftine piratske knjize iz Pakistana su dominirale tržištem. Nova vlada Afganistana bila je suočena sa ogromnim zadatkom izgradnje obrazovnog sistema koji su uništile decenije građanskih ratova a potom i talibanski režim koji je zatvarao škole i uništavao knjige na stranim jeziima. Odštampani su milioni novih udženika, prvobitno u Pakistanu ali kako su odnosi sa Pakistanom zahladili, vlada se okrenula afganistanskim izdavačima.

Zbog toga što je bilo potrebno za kratko vrijeme odštampati milione udžebnika Azem i druge kompanije su investirale u sopstvene štamparije koje su bile neiskorištene kada su zavrišili sa štampanjem udžbenika. Onda su izdavači počeli prevoditi zapadnjačke knjige sa engleskog na dari i paštu, dva glavna jezika zemlje.

"Postojala je takva znatiželja i želja da se sazna nešto o svijetu i kako svijet vidi Afganistan", kaže Davud Moradian, generalni direktor afganistanskog Instituta za strateške studije,, istraživačke organizacije čiji je drevni kampus, Tvrđava devet kula, okupljalište ljubitelja knjiga. "Industrija knjiga je rastući fenomen u pokušaju da se zadovolji ta žeđ".

Knjige poput "Ghost Wars: The Secret History of the C.I.A., Afghanistan and Bin Laden From the Soviet Invasion to September 10, 2001," (Ratovi duhova: Tajna istorija CIA, Afganistana i Bin Ladena od sovjetske invazije do 10. septemra 2011) Stiva Kola i "The Envoy: From Kabul to the White House, My Journey Through a Turbulent World" (Izaslanik: Od Kabula do Bele kuće, moje putovanje turbulentnim svetom) Zallmaja Halilzada su bestseleri.

"Izaslanik" su memoari iz 2016. Halilzada, Afganistanskog Amerikanca koji je bio ambasador Sjedinjenih Država u Afganistanu i iraku.

Plan Azema za 2017/18 je da dnevno štampaju tri nova naslova, odnosno 1100 godišnje. Aksos je pokrenuo afganistansku vrstu Amazona i prodaje knjige preko svoje Facebook strane i isporučuje ih istog dana za oko 50 centi po knjizi u Kabulu. Obrazovani mladi Afganistanci najčešće imaju instaliran Facebook na svojim pametnim telefonima.

Piraterija ostaje endemska iako su zvaničnici počeli sprovoditi zakone o autorskim pravima, kaže Saed Fazel Hosain Sančaraki koji je zadužen za izdavaštvo u Ministarstvu informiranja i kulture. Jedna fotokopirnica je nedavno zatvorena jer su prodavali piratske kopije knjiga. Najnovija izdavačka senzacija u Kabulu je postala i najveći piratski skandal: "Afghan Politics: The Inside Story" dvotomna knjiga Rangina Dadfara Spante, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Hamida Karzaija. Atem je prvih sedmica od objavljivanja prodao hiljade primjeraka knjige. Poslije mjesec dana, elektronska verzija knjige počela je kružiti po društvenim nalozima Afganistanaca. Bijesan, Atem je zatvorio vrata u znak protesta, okačio crne zavjese na izloge i isključio štamparske mašine zahtijevajući od vlasti da pronađu odgovorne.

Još uvijek čekaju.

 

(TBT; The New York Times)