ON JE FAN ARSENALA! Corbyn: Napustite teren ako vas uvrijede na rasnoj osnovi

09.02.2018. u 03:51

POLITIKA

Corbyn, koji je fan Arsenala, poslao je poruku navijačima Totenhem Hotspura da bi trebali prestati sebe nazivati "Yid Army", jer je to pežorativni naziv za Jevreje


FOTO: Corbyn (Profimedia)

Lider laburista, Jeremy Corbyn, ohrabrio je engleske reprezentativce da izađu sa terena ako se osjete uvrijeđenim na rasnoj osnovi na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, koje se održava ove godine u Moskvi.

Corbyn je zabrinut da će rasizam baciti sjenku na manifestaciju i apelovao na FIFA-u da reaguje ako se desi bilo kakav incident, bilo sa tribina, bilo na terenu. Dodao je da je Svjetsko prvenstvo najveći sportski događaj poslije Olimpijade, da ga prati više od pola zemaljske kugle, i da bi Rusija poslala jaku pozitivnu poruku svijetu kada bi usvojila politiku "nulte tolerancije" prema rasizmu.

Corbyn, koji je fan Arsenala, poslao je poruku navijačima Tottenhama Hotspura da bi trebalo da prestanu da sebe nazivaju "Jid vojskom", jer je to pežorativni naziv za Jevreje.

"Ideja da će prihvatanje nekog termina neutralisati njegovo značenje ne funkcioniše, jer povezuje klub sa religijom ili vjerom, a klub bi trebalo identifikovati preko njegovih navijača."

Prošle godine je fudbaler Peskare Sali Muntari, porijeklom iz Gane, napustio teren kada je dobio žuti karton jer se žalio na rasističke uvrede sa tribina.


(TBT)