RODITELJI UBIJENOG DŽENANA ZAHTIJEVAJU Da glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić podnese OSTAVKU

08.02.2018. u 07:03

MARKER

Ostavka se traži zbog nesavjesnog rada, prikrivanja istine te selektiranje i prikrivanje velikog broja dokaza, dezavuisanje Ustavnog suda BiH, Tužilaštva FBiH, kao i prikrivanje grešaka postupajućih tužilaca

 

FOTO: Memić (N1)

Danas se u Sarajevu održava šesta po redu protestna šetnja povodom druge godišnjice stradanja Dženana Memića.

Kolona na čelu sa Murizom Memićem i porodičnim advokatom Ifetom Feragetom je stigla pred zgradu Tužilaštva KS oko 13 sati, gdje su pročitali svoje zahtjeve:

"Zahtijevam ostavke glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić i postupajućih tužilaca u predmetu Dženan Memić: Ćato Meris, Sead Kreštalica, Ivana Petković, Amina Ruždić, Dragan Slijepčević, Mladen Furtula, Aida Topalović i Sejla Heljić.

Ostavka se traži zbog nesavjesnog rada, prikrivanja istine i niže navedenih propusta:

- selektiranje i prikrivanje velikog broja dokaza, dezavuisanje Ustavnog suda BiH, Tužilaštva FBiH, kao i prikrivanje grešaka postupajućih tužilaca.

- prilikom vođenja sudskog postupka postupajući tužilac Ćato Meris je tvrdio da ne postoje dodatni i skriveni dokazi koje je tražila odbrana. Naknadno se kroz glavne pretrese utvrdilo da govori neistinu. Također se može istaknuti njegova površnost u poznavanju činjenica iz predmeta, da isti nije znao da je snimljeno lice mjesta od strane policijskog organa iako je rukovodio istragom u tom momentu

- Nepostupanje po odredbama ZKP-a kada je u potanju prepoznavanje izvršilaca krivičnog djela ubistva na štetu Memić Dženana, a sve prema izjavi Alise i Zijada Mutapa, što je evidentirano Službenom zabilješkom pripadnika MUP-a KS od 22.02.2016.g o čemu je obaviješten i upoznat tužilac Ćato Meris", navedeno je u spisku zahtjeva.

 

(TBT)