JA SPIN SAM TVOJ: Lagumdžija postao Izetbegovićev spin doctor

08.02.2018. u 01:06

MARKER

Strane diplomate u nedavnom istupu Bakira Izetbegovića kod Alaksandra Stanklovića na HRT-u, prepoznale su nekoliko Lagumdžijinih političkih fraza i stavova, što ih navodi na zaključak da je Izetbegović unajmio Lagumdžiju kao svog spin doctora


FOTO: Lagumdžija, Izetbegović (public)

Odnosi Zlatka Lagumdžije, bivšeg lidera SDP-a, i Bakira Izetbegovića, lidera SDA, za mnoge su velika velika nepoznanica. Mnogo toga ukazuje da su njih dvojica dugogodišnji drugovi. U vrijeme dok je Alija Izetbegović bio bošnjački lider, Lagudmžija je vrlo dobro kotirao kod njega. Ipak se Lagumdžija može pohvaliti da je jedini ostvario kakvu takvu političku pobjedu protiv Alije Izetbegovića kada je osvojio vlast uz pomoć koalicije Alijanse za promjene na čijem je čelu bio. Tad je došlo do verlbalnih prepucavanja između njih dvojice. Alija je rekao da je „socijalista u duši“, a ovaj mu odgvorio da njegovu pristupnicu nije našao u evidenciji Socijalističke internacionale, na šta mu je Alija replicirao da ni on njega nije našao u „Skakinoj teki“ gdje su evidentirani sarajevski bošnjački mladići koji su osunećeni. Sve to nije smetalo Zlaji i Bakiru da se i tada uredno druže i sarađuju.

U vrijeme liderstva Sulejmana Tihića Lagumdžiji nije bio potreban posrednik jer je Raif Dizdarević faktički bio ideolog obojici, a pomoći će im i da ih zbliži sa novopečenim srpskim liderom, inače deklariranim socijalistom Miloradom Dodikom.

To je vrijeme kad Lagumdžija preuzima inicjativu i dominira u bošnjačkoj politici. Samo je Haris Silajdžić jednim mandatom uspio pomrsiti savez Tihića i Lagumdžije. To je iskoristio Bakir Izetbegović da napraviti dogovor sa Lagumžijom da kod nekih zapadnih diplomata u Sarajevu, pa i samog Tihića isposluje „dozovolu“ da se Bakir Izetbegović može kandidrati za člana Predsjednštva BiH.

Nakon toga slijedi Izetbegovićev uspon i pad Lagumdžije. Od tada Lagumdžija pokušava da se dodvori muslimanskim krugovima, posebno BBI lobiju, te da se angažira kao lobista na Sarajevo Business forumu. Navodno je nešto i ušičario preko Farisa Gavrankapetanovića u UAE. Vjerovatno je zbog toga imao potrebu da nedavno objavi fotografija sa umre, kada je posjetio sveta mjesta u Meki. Mnoge strane diplomate, koji redovito komuniciraju sa Lagumdžijom i kao političkim autsajderom, u nedavnom istupu Bakira Izetbegovića kod Alaksandra Stanklovića na HRT-u, prepoznale su nekoliko Lagumdžijinih političkih fraza i stavova, što ih navodi na zaključak da je Izetbegović unajmio Lagumdžiju kao svog spin doctora. Očito je bivši Lagumdžijin spin doctor Alastair Campbell na njega ostavio dubok dojam. Ali,

ovaj Lagumdžijin idološki salto mortale neki tumače i kao mogućnost da ga Izetbegović podrži kao nezvainsog kandidata na predstojećim izborima.


(TBT)
Alastair Campbell