SIJAMSKI BLIZANCI – SDA I HDZ PROTIV DRUGOVA SDP I DF-a: Stranke DF i SDA nastavile su rat saopćenjima

08.02.2018. u 11:24

POLITIKO

SDA: Pradvodnici opozicije vode tetralnu i licemjernu politiku

DF: Četiri godine su hranili krokodila nadajući se kako će njih pojesti zadnje

FOTO: Komšić, Izetbegović (public)

Stranke DF i SDA nastavile su rat saopćenjima, a ovaj put se radi o saopćenjima ogranaka SDA i DF iz HNK.

SDA se oglasila saopćenjem kazavši da su konačno "otkrivene prave namjere opozicije koju čine SDP i DF".

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Glasanjem protiv SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a kojim se pored ostalog rješavalo pitanje izbora u Gradu Mostara, Domu naroda Parlamenta FBiH, rješavanje presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strazburu, kao i najava SDP-a da će napustiti razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, konačno javnosti otkriva prave namjere opzicije u FBiH koju okuplja SDP i DF. Ovakvi potezi nedvosmisleno ukazuju na teatralnu i dvoličnu politiku ovih dvaju predvodnika opozicije.

Nakon ovakvih poteza postaje jasno koliko je dramatizacija koju su proizveli zakazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na temu izmjena Izbornog zakona bila apsurdna i lažna. Nevjrovatnim se čini podadatak da SDP i DF izmjene izbornog zakona „zanimaju“ na nivou FBiH, dok su nezaintereseirani na nivou BiH. Iz svega se jasno može zaključiti da su fabrikovanje kriza, izazivanje haosa i pokušaj paralize u Federaciji osnovni motivi njihovog djelovanja u izbornoj godini.

Potpuno je jasno da su parlamenti i skupštine postali „teatari snova“ u pokušajima agresivnih jurišnika SDP-a i DF-a da obmanu javnost sa svojim „dobrim namjerama“. Stvarne i komplicirane izmjene Ustava koje povlače izmjene Izbornog zakona, pravično rješavanje pitanja Mostara, uspostava balansa etničkog i građanskog, teme su kojima se bavi SDA, za razliku od SDP-a koji kada postane gusto zamrzne svoje djelovanje, povuče se iz pregovora ili kao 2014.godine pobjegne u sigurna atomska skloništa.


Anomalije i isčašenja koja je proizveo SDP i dio današnjeg DF-a 2002.godine prihvatanjem asimetričnih rješenja u entiteskim ustavima, ostavljenjem na cijedilu Bošnjaka u RS-u bez ikakvih mehanizama zaštite, a pri tom afirmirajući brojna rješenja koja su išla u prilog HDZ BiH u Federaciji, recidivi su koji se moraju ispraviti i za koji mora postojati široki konsenzus političkih partija u FBiH bez obzira da li su pozicija ili opozicija. Pokušaji blokade donošenja budžeta ili usvajanja reformskih zakona, ne smiju se tretirati kao atak na SDA, nego udar na sve građane BiH.

Optužbe kako SDA povlađuje HDZ BiH po raznim osnovama postale su opzicijska mantra bez ikakvog pokrića. Toliko u javnosti tretirani Mostar i briga SDP-a i DF-a za njegovo rješenje naprasno prestanu kada se ugase svjetla javnih i TV pozornica. Borbu za koliko-toliko funkcionalan Grad Mostar i barijeru u pretenzijama HDZ BiH, godinama je usmjerena samo na SDA. Izuzev podmetanja i kleveta, gotovo niti jednu javnu manifestaciju ili javni događaj od značaja za grad i državu u Mostaru niti ne pokušava organizirati opozicija.

Činjenice sa terena puno više govore od saopštenja i ispraznih optužbi opozicije. Najeklatantniji primjer brige, odnosno ne brige za Mostar, SDP je iskazao u prethodnom mandatu, kada su imali vodeće poluge vlasti. Ogledalo, možda i najveća sramota „drugova“ je Partizansko groblje koje dok su bili vlast nisu obilazili, spominjali niti pokušavali bilo kako zaštititi. Kada pređu u opoziciju izuzetno su zainteresirani za njegovo trajno rješavanje i obnovu.

Pozivamo Vas da ne pravite grešku iz 1992.godine, historijski značaj procesa koji čekaju BiH ne traže politikanstvo već državnički odnos svih političkih subjekata. Predizborni inženjering i jeftini spinovi ne mogu biti ispred interesa BiH", navodi se u saopćenju.


Nakon toga se oglasio DF, koji tvrde da je vladajuća koalicija "kidnapovala Parlament".

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Umjesto da se ušute i nadaju kako će im građani zaboraviti njihove dogovore za HDZ-om o miniranju jedinog realnog prijedloga izmjene izbornog zakon, KO SDA ponovno javnost pokušava uvjeriti kako je bijelo crno, a crno bijelo.

Nakon što je Predstavnički Dom Parlamentna Federacije, na čelu sa predsjedavajućim koji dolazi iz SDA, upravo g. Mušićem, dva i pol mjeseca, mimo svih obzira , te kršeći Poslovnik o radu odbijao da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o SDP-ovom i DF-ovom prijedlogu izmjena Zakona o izbornim jednicama i broju mandata, vladajuća koalicija ( SDA, HDZ ) odlučila je da opstruira održavanje sjednice i pokretanje rasprave o ovom prijedlogu kojim se provode  odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kojim bi se omogućilo nesmetano održavanje izbora te provođenje izborne volje građana.


Zastupnici SDP-a i DF-a bukvalno su od strane vladajućih spriječeni da kroz Parlament Federacije čiji sastav odražava demokratsku volju građana predlažu rješenja. Vladajuća koalicija kidnapovala je Parlament Federacije i pretvorila ga u besprizornu skupštinu u kojoj glas i prijedlog građana ne vrijede apsolutno ništa, dok sa druge strane vrijede jedino njihovi dogovori o njihovoj zajedničkoj pljačci građana Federacije.

Na njihovu nesreću i pokušaj iskrivljavanja činjenica dovoljno je citirati njih i njihove koalicione partnere u HDZ-u: „Mi smo svoje obećanje ispunili. Hoće li SDA, vidjet ćemo. Test će biti u utorak, kada bi se taj SDP-ov i DF-ov neustavni prijedlog zakona trebao naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta“, izjavila je u emisiji “Zrcalo tjedna” Naše TV predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Naravno SDA je u potpunosti ispoštovala zahtjeve HDZ-a i pokazala kako im gđa Bradara i g. Marinko Čavara određuju kvorum.

Što se tiče Mostara, dvije godine čekamo da HDZ i SDA konačno odgovore što su to usuglasili na tajnim sastancima. Podsjetimo na činjenice od prije godinu i pol: "Priča o podjeli Mostara u koju se lagano ušlo i o reorganiziranju Mostara je jedna potpuno druga priča. S te strane ja sam imao jasan stav da ostavimo tu priču za neke druge pakete i razgovore u BiH", rekao je Čović.

Četiri godine su hranili krokodila nadajući se kako će njih pojesti zadnje.

Saopćenje SDA na kraju pokazuje vrhunac licemjerja i potcjenjivanje inteligencije građana. Jasno nam je da pokušavaju sami sebe uvjeriti kako nisu mislili ono što su mislili i rekli ono što su rekli, ali da pokušavaju javnosti podmetnuti loš vic, kako treba vjerovati njima, a ne vlastitim očima, to je zaista nova razina bezobrazluka.

Građani moraju odlučiti hoće li se sijamski blizanci SDA-HDZ na kraju smijati svima nama", navedeno je.


(TBT)