UPRKOS NEGODOVANJU NEKIH LIDERA Vrh EU-a pristao na razgovor s turskim predsjednikom

08.02.2018. u 11:24

EVROPA

EU ovisi o Turskoj, drugoj po veličini vojsci u NATO-u, zbog sigurnosnih pitanja i dogovora o zadržavanju vala migranata s Bliskog istoka


FOTO: Erdogan (Hina) 

Visoki dužnosnici Evropske unije susrest će se 26. marta u Bugarskoj s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravili odnose između saveza i Turske, kao i oregionalnim i međunarodnim pitanjima, otkrio je u utorak evropski glasnogovornik.

Susret u gradu Varni dogodit će se u vrijeme neprijateljstva između Turske i EU-a, a diplomati u Bruxellesu priznaju da je on organiziran usprkos negodovanju nekoliko predstavnika europske strane.

Raspravljat će o "vladavini prava i temeljnim slobodama" u Turskoj

Bugarski premijer Bojko Borisov će na večeri ugostiti Erdogana, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera.

"To će biti dobra prilika da zajedno raspravimo pitanja zajedničkog interesa i nedavnog razvoja događaja u vašoj državi, uključujući područje vladavine prava i temeljnih sloboda koje ostaju temeljne za budućnost odnosa između EU-a i Turske", napisala su dva čelnika EU-a u pozivnici Erdoganu.

Holandija službeno povukla ambasadora iz Turske

Odnosi između Ankare i EU-a dodatno su se pogoršali nakon neuspješnog pokušaja puča 2016. u Turskoj i Erdoganovih verbalnih napada na Holandiju i Njemačku, dvije članice tog saveza.

Nizozemska je u ponedjeljak zbog loših odnosa i službeno povukla svog veleposlanika iz Turske koji nije bio u toj državi od ožujka 2017. godine, stoji na stranicama nizozemske vlade.

Međutim, EU ovisi o Turskoj, drugoj po veličini vojsci u NATO-u, zbog sigurnosnih pitanja i dogovora o zadržavanju vala migranata s Bliskog istoka. Ta je realnost natjerala EU da unatoč svojem negodovanju pristane na dijalog s Ankarom.


(TBT)