HODŽE KLANJAJU DŽENAZE ŽIVIM NOVINARIMA Imam Careve džamije traži čistku safova od novinara uhoda u džamijama

06.02.2018. u 09:05

MARKER

Posljednja hutba imama i hatiba Careve džamije je poziv na linč novinara koje hafiz Sadrudin ef. Išerić etiketira uhodama

FOTO: Išerić, Vele (public)

 „Često ima prilike da se pokaže koliko smo, doista, naivni. Imate tamo nekih novinara koji su u jednim novinama pisali sve vrste bljuvotine i onoga negativnog, napada na čast čestitih ljudi. Onda, odjedanput, oni se okrenu i počnu fino da pišu, a mi odmah: „A, mašAllah, evo ga došao tobe, hajd’ ‘vamo sa nama“. Šta ti garantuje, meni i tebi, da je on doš’o tobe? Je li ga testiramo? Ne. Mi ga odmah provedemo u prvi saff.“

Ovo je dio hutbe hafiza Sadrudina ef. Išerića od petka, 02. februara 2018. godine održane u Carevoj džamiji u Sarajevu. Iako Išerić nije eksplicitno naveo ime i prezime, jednom uredniku jednog anonimnig portala iz dijaspore dojavljeno je da se ova prozivka odnosi na Faruka Velu, dugogodišnjeg novinara i urednika Dnevnog avaza.

Hafiz Išerić je postao poznat po nesuvislim hutbama i komentarima, a ovo bi moglo prevršiti mjeru jer izravno traži da se nekim „živim ljudima treba klanjati dženaza“ bez obzira što dolaze u džamiju i obavljaju i džumma namaze.

Ovo je poziv na linč novinara koje hafiz Išerić tretira uhodama. Pošto je spomenutoj hutbi prisustvovao i resiul-ulema Husein ef. Kavazović, džematlije su razumjele da je prepotentni Išerić ovu poruku uputio samom reisu za kojeg su radiklani imami i gorljive pristalice SDA počeli sumnjati da politički „šuruje“ s nekim ljudima iz SBB-a, pa i samim Radončićem.

Sam Išerić je dugo godina bio SDA-ov vijećnik u Općini Stari Grad. Pored imamske plaće, te obilnih honorara za hatme, mevlude i tevhide koje ima kao imam prestižne gradske džamije, Išerić je primao i paušal kao općinski vijećnik.


(TBT)