(VIDEO) DOKUMENTARNI FILM MORGANA FREEMANA: Srbi su došli ovdje i počinili genocid

08.02.2018. u 11:23

TEME

U posljednjoj epizodi dokumentarnog serijala Morgana Freemana, iznijete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici


FOTO: (Screenshot)

U dokumentarnoj emisiji "Priča o nama" koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Freeman (80) iznijete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici, piše "Kurir".

U epizodi koja je prikazana u nedjelju, Freeman u Sarajevu i Srebrenici razgovara sa bosanskim novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom, koji mu objašnjavaju da se "desio genocid".

"Šta se zaboga ovdje desilo?", uzviknuo je Freeman šetajući mezarjem u Srebrenici.

"Ono što se ovdje desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su došli ovdje i htjeli da ubiju sve, željeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i djecu i smjestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dječaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su počeli s masovnim ubijanjem, po 1.000 ljudi u jednom naletu", riječi su Feđe Hadžifejzović, a prenosi Tanjug.

Feđa kaže da ne može da vjeruje kako je neko mogao da uradi takvo "etničko čišćenje".

"Cijele generacije su ubijene ovdje. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spasilo žrtve u Srebrenici", kaže Freeman, uz slike iz rata u BiH.

Freeman je kasnije dao i intervju istom bosanskom novinaru Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da mu je izuzetno drago što je u Bosni, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao nezavisnu državu, navodi "Kurir".


(TBT)