ERDOGAN „NALETIO NA BLAVORA“ U SIRIJI: Iran pozvao Tursku da zaustavi akcije u Siriji

06.02.2018. u 00:22

GLOBAL

Turska bi trebala riješiti pitanja vezana za Siriju na trilateralnom sastanku službenih predstavnika Teherana, Moskve i Ankare.

 

FOTO: (EPA)

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Turske da prekine vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika u sirijskoj regiji Afrin, prenijele su agencije.

"Turska bi trebala štititi teritorijalni integritet Sirije i poštovati njen nacionalni suverenitet", izjavio je Bahram Qasemi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare.

"Islamska Republika je zabrinuta nedavnim događanjima u Afrinu, kao i mogućnošću da bi turska vojna operacija dovela do povratka terorista u Siriju", kazao je Qasemi.

Prema njegovim riječima, Turska bi trebala riješiti pitanja vezana za Siriju na trilateralnom sastanku službenih predstavnika Teherana, Moskve i Ankare.

Turska izgubila 15 vojnika, Kurdi 900 boraca

Turska operacija "Maslinova grana" pokrenuta je 20. siječnja s ciljem protjerivanja kurdskih milicija Jedinica narodne zaštite iz regije Afrin.

Ankara YPG smatra terorističkom skupinom, produženjem zabranjene Radničke partije Kurdistana, koja se tri desetljeća bori s turskim vlastima na jugoistoku države, zahtijevajući autonomnost.

U tim operacijama Turska je izgubila 15 vojnika, a tvrdi da je eliminirala 900 kurdskih boraca, ali to nije potvrđeno, prenose agencije.

Istovremeno je u raketnim napadima iz Sirije na turske pogranične gradove ubijeno najmanje sedam civila, a ranjeno ih je stotinjak, prenosi agencija Xinhua.

 

(TBT, Agencije)