"PRISILJENA SAM NA SEKS SA 16 GODINA": Uma Thurman o glumcu koji ju je silovao i Weinsteinovim napadima

04.02.2018. u 06:53

LIFESTYLE

Thurman kaže da je upoznala Weinsteina i njegovu suprugu snimajući Tarantinov film "Petparačke priče" 1994. godine i da ga je vrlo dobro poznavala prije nego što ju je napao


FOTO: (Profimedia)

Glumica Uma Thurman tvrdi da ju je holivudski producent Harvey Weinstein napao nekoliko puta i da je u jednom trenutku odlučila da mu zaprijeti. Ona je za New York Times otkrila i da ju je sa 16 godina silovao glumac stariji dvadeset godina od nje.

Thurman kaže da je upoznala Weinsteina i njegovu suprugu snimajući Tarantinov film "Petparačke priče" 1994. godine i da ga je vrlo dobro poznavala prije nego što ju je napao.

"Obično bi provodio sate razgovarajući sa mnom o materijalu i dajući komplimente mom umu, govoreći koliko me cijeni", napisala je Thurman. "Vjerovatno je to učinilo da ne obratim pažnju na znake upozorenja. To me je zaslijepilo."

Uskoro je Weinstein želio sastanak u hotelskoj sobi u Parizu i tokom žučnog razgovora o scenariju, isplivao je njegov čuveni bade mantil. Kaže da se nije osjećala ugroženo jer je djelovao kao neki "luckasti, ekscentrični ujak". Zatim ju je pozvao da ga slijedi u drugu prostoriju, da nastave razgovor, a onda su ušli u drugu prostoriju u kojoj je bilo previše vruće.

"Ovo je smiješno, šta radiš to, rekla sam mu. Kada je postao vrlo lud i napadan, i kada je zaskočio, pobjegla sam."

Prvi napad dogodio se nedugo potom u Londonu. Uma kaže da ju je tada gurnuo, pokušao da se "nabije" na nju, da se skine. "Uradio je sve neprijatne stvari. Ali nije me prisilio i nije me silovao."

Sljedećeg dana joj je poslao vulgarno veliki buket žutih ruža sa porukom "imaš odličan instinkt". Poslije toga, njegovi asistenti nastavili su da je zovu za nove filmove.

Odlučila je da mu se suprotstavi. Pozvala je prijateljicu Ilonu Herman, inače šminkericu, da pođe sa njom dok se nalazi sa Weinsteinom u holu. Ona kaže da je njegov tim odlično radio da bi privukao glumice u paukovu mrežu. Weinstein joj je telefonom rekao da je došlo do nesporazuma i da "imaju toliko zajedničkih projekata" i da se popne gore. Na kraju je pristala, dok ju je prijateljica čekala ispred liftova. Kada su ostali sami, rekla je Weinsteinu:

"Ukoliko uradiš to što i meni drugima, ostaćeš bez reputacije, karijere i porodice, obećavam ti".

Ona kaže da se njeno sjećanje tu završava. Njena prijateljica je kasnije ispričala da je Uma bila jako uznemirena kada je izašla iz njegove sobe i da se tresla, bila je u potpunom šoku, i da je glumicu morala da odvede kod sebe. Tada je Uma priznala prijateljici da joj je Weinstein prijetio da će zažaliti zbog svega jer će joj on uništiti karijeru.

Uma kaže da se loše osjeća zbog svih onih žena koje su napadnute nakon nje.

"Ja sam jedan od razloga zbog čega su mlade djevojke ulazile u njihovu sobu same, isto kao i ja. Quentin je koristio Harweyja kao izvršnog producenta Kill Billa, filma koji simbolizuje snagu žena. I sva ta jagnjad ušetala bi na klanje jer su bila ubijeđena da niko sa takvog položaja neće da vam uradi nešto nažao, ali oni to rade."

Weinsteinov predstavnik je, naravno, demantovao sve Umine tvrdnje kao "netačne". On kaže da je i sam doživio neprijatnost jer je pročitao pogrešno njene signale, misleći da flertuju u Parizu, za šta se odmah izvinio.

"Gospodin Weinstein priznaje da se nabacivao gospođi Thurman u Engleskoj nakon što je njene signale u Parizu pogrešno protumačio", rekao je, tvrdeći da su sve do sporne večeri u Parizu imali 'flertujući i zabavan radni odnos' i da se Winstein za tadašnje propuste 'odmah izvinio'.

Thurman se, nakon što su sve afere i napadi isplivali, vrlo ljutito obratila Weinsteinu u novembru: "Drago mi je to sve ide polako - ti ne zaslužuješ metak".

Glumica je za New York Times otkrila da to nije bio jedini napad na nju i da je primorana na seks kao tinejdžerka od strane neimenovanog glumca starijeg dvadeset godina od nje. Ona kaže da je sa šesnest godina, na početku karijere, napadnuta kada je upoznala glumca u jednom noćnom klubu na Manhattanu, i da je bila "prisiljena" na seks kada je otišla kod njega kući na "kasno noćno piće".

"Pokušala sam da kažem ne, plakala sam, uradila sam sve što sam mogla. Rekao mi je da su vrata zaključana ali nisam ni pokušala da ih se domognem."

"Sjećam se da sam, kad sam došla kući, stajala ispred ogledala i gledala u svoje ruke i bila sam toliko ljuta što nisu krvave ili modre."


(TBT)