„VATRA I BIJES“ Ljosa: To je zbirka tračeva, intriga, zlobe i gluposti o Trumpu

06.02.2018. u 00:22

KOLUMNA

Premda smatram da su opisi Michaela Wolffa pretjerani i karikaturalni, i da je čitanje njegove knjige gubljenje vremena, u svemu tome postoji nešto što oslikava Trumpovo rukovođenje zemljom. SAD vjerovatno nikada u svojoj historiji nisu toliko politički i intelektualno osiromašile kao tokom ove uprave. To je loše za zemlju, ali je još gore za demokratski i liberalni Zapad

Piše: Mario Vargas Ljosa, thebosniatimes.ba

Kako se proizvodi bestseler? Tako. Izdavačka kuća Henry holt izda saopštenje u kojem najavljuje da će se uskoro pojaviti knjiga Vatra i bijes novinara Michaela Wolffa, koja otkriva mnoge tajne o Trumpu i Bijeloj kući, i daje nekoliko izuzetno skandaloznih primjera. Predsjednik Trump smjesta reaguje na uobičajeno buran način u svojim jutarnjim tvitovima, i njegovi advokati objavljuju da će se obratiti sudu kako bi spriječili publikovanje tog klevetničkog štiva. Izdavačka kuća požuri da objavi knjigu već sutradan. Bio sam u tom trenutku u Miamiju i pokušao sam istog dana da je kupim. Nemoguće: u svim knjižarama u gradu tiraž je bio rasprodat u roku od dva-tri sata. Vlasnik Books and Books, moj prijatelj Mitch, bio je ljubazan da mi pokloni svoj primjerak. Izdavačka kuća je objavila da će milionsko drugo izdanje Vatre i bijesa izaći iz štampe za nekoliko dana. Na taj način, Trump i njegovi advokati doprinijeli su da knjiga bez ikakve vrijednosti -- jedna od desetine objavljenih o novom stanaru Bijele kuće -- kruži po cijelom svijetu kao vruć hljeb. I usput, od njenog autora načinili su milionera.

Odavno nisam pročitao nešto tako tužno i deprimirajuće kao što je ta zbirka tračeva, otkrića, intriga, zlobe, podlosti i gluposti koje je novinar Michael Wolff obuhvatio u svojoj knjizi, prikupivši svjedočenja preko tri stotine ljudi povezanih sa novim američkim režimom. Činjenica da mu je nova administracija povjerovala govori da je ona po svoj prilici sačinjena od kvazipolitičara neznalica sklonih intrigama, koji se po potrebi udružuju odnosno postaju neprijatelji, zadajući jedni drugima udarce u frenetičnoj borbi za bolji položaj ili odbranu postojećeg, zahvaljujući vrhovnom božanstvu, Donaldu Trumpu. On je, naravno, najgori od svih, osoba koja očigledno nije pročitala nijednu knjigu u životu, čak ni onu koju su drugi napisali pod njegovim imenom pripovijedajući o njegovim poslovnim uspjesima.

Kultura tog čovjeka dolazi isključivo od televizije; stoga je prva stvar koju je uradio doselivši se u Bijelu kuću bio zahtjev da se postave tri ogromna plazma ekrana u njegovu spavaću sobu, gdje spava sam, daleko od lijepe Melanije. Njegova neiscrpna energija i njegova svakodnevna jednolična ishrana sačinjena je od više hamburgera sa sirom i dvanaest "coca-cola" light. Njegova urednost i osjećaj za red ostavljaju prostor za mnoge hirove; poput nastupa bijesa koji ga je spopao kada je jedna služavka podigla njegovu košulju s poda, misleći da je prljava. Predsjednik joj je objasnio: "ako je neka njegova košulja bačena na pod, to je zato što on želi da je na podu". Ekskluzivne informacije tog tipa zauzimaju mnoge od trista dvadeset dvije stranice koliko ih ima u toj knjizi.(...)


(TBT)