BOGATSTVO RASTE, NEZADOVOLJSTVA JE SVE MANJE Goodman: Svijet je najzad izašao iz ekonomske krize

06.02.2018. u 00:22

KOLUMNA

Evropa, donedavno odbacivana kao anemična i politički disfunkcionalna, sada je lider razvoja

Piše: Peter S. Goodman, thebosniatimes.ba

Deceniju poslije užasne ekonomske krize, ključni markeri oživljavanja ekonomije su konačno dostignuti. Svaka velika ekonomija na svijetu se odjednom širi u vidu sinhroniziranog talasa razvoja zahvaljujući kome su otvorena nova radna mjesta, bogatstva su uvećana a strahovanja od nezadovoljstva naroda umanjena.

Ne postoji jasno objašnjenje kako je svijet konačno prevazišao ovu globalnu krizu. Sjedinjene Države su bile podstaknute vladinim trošenjem para koje je inicirala prethodna administracija plus nedavnim ubacivanjem 1,5 biliona dolara od poreskih reformi. Evropa je konačno počela osjećati efekte jeftinog novca koji im dolazi iz centralne banke.

Mnoge destruktivne sile koje su ometale razvoj ostale su bez daha.

Dugo bolovanje doprinijelo je tome da je globalni oporavak daleko od ujednačenog a geopolitički rizici mu i dalje prijete. Ekonomisti su skeptični da će se posljedice razvoja osjetiti mimo bogate, politički povezane klase koja kontrolira bogatstvo u mnogim zemljama dok radnicima plate ostaju na istom nivou a stopa nezaposlijenosti raste.

Ne postoji garancija da će i ovaj rast biti bolji. Ali, da bi razvoj napredovao trebalo bi povećati plate i doprinijeti osjećaju sigurnosti srednje klase.

"Svijet se manje oslanja na nekoliko zvijezda“, kaže Gareth Kupelian, ekonomista u računovodstvenoj kompaniji PwC. "Ako se nešto loše dogodi jednoj ekonomiji, činjenica da se globalni razvoj širi daje vam više osiguranja da će ovoga puta biti održiviji“.

SAD, najveća svjetska ekonomija, ušle su u devetu godinu razvoja a Međunarodni monetarni fond je podigao očekivanja ekspanzije na 2,7 procenata ove godine sa 2,3 procenta zahvaljujući poreskim olakšicama. Kina je rastjerala strahove da će se njen decenijama dug razvoj iznenada zaustaviti. Evropa, donedavno odbacivana kao anemična i politički disfunkcionalna, sada je lider razvoja. Čak i Japan, koji je dugo vremena bio sinonim za propadanje, se širi.

Skok cijena nafte pomogao je Rusiji i Bliskom istoku a Meksiko je za sada prevazišao strahove da će preteča retorika Trumpove administracije uticati nepovoljno na njihovu ekonomiju. Brazil koji i dalje trpi posljedice depresije, polahko pokazuje znakove oporavka.

Svjetska ekonomija bi trebalo da poraste 3,9 procenata ove i sljedeće godine, što je skok u odnosu na 3,7% prošle godine i 3,2 % 2016, pokazala su predviđanja MMF-a. To je pozitivno ali u godinama prije krize, svetski razvoj je prelazio četiri procenta.

U Poljskoj i Brazilu online poslovi sve brže rastu,što je jasan pokazatelj razvoja, navodi OLX koji se bavi online reklamiranjima. Širom Evroope, prodaja stanova se povećala dvostruko više u odnosu na iznajmljivanje što je još jedan znak da ljudi imaju više novca.

Ove godine, 19 zemalja koje dijele euro bi trebalo da vide ekonomski razvoj od 1,9 procenata, navodi MMF. To nije mnogo. U Španiji, Grčkoj i Italiji mladi i dalje ne mogu naći posao. Ali u poređenju sa padom od 4,5 procenata 2009. i manjim potresima 2012. i 2013. nastupilo je novo doba.

Fabrike u istočnoj Evropi dobijaju narudžbine. Fabrike automobila u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumuniji šalju više automobila ka Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji. DSM, holandska multinacionalna kompanija koja proizvodi prehrambene proizvode otvorila je fabriku od 60 miliona dolara u Ruandi prošlog mjeseca i kupuje soju i kukuruz od 10.000 lokalnih farmera i koristi je za proizvodnju instant kaše.

"Investiramo u Aziju i Afriku također“, rekao je izvršni direktor kompanije Feike Siesma. "Afrika, koja je uvijek bila zaboravljeni kontinent, neće još dugo biti zboravljena“.

Ponovno buđenje Evrope u kombinaciji sa razvojem u SAD-a dovelo je do porasta industrijske proizvodnje u Kini kako bi se zadovoljila potražnju dobara, od auto dijelova do odjeće. Mnoge fabrike su podigle cijene proizvoda a rastu prihodi u proizvodnji bakra u Čileu i Indoneziji, zlata u Južnoj Africi i srebra u Švedskoj.

Sve veće pouzdanje dovodi do novih radnih mjesta i povećane potrošnje. Više novca u džepovima potrošača daje podsticaj biznisima da se šire.

Bart van Ike, glavni ekonomista poslovno-istraživake asocijacije Konferencijski odbor u New Yorku  kaže da ne postoji nijedna zemlja na svijetu gdje potrošačima ide loše.

 

(TBT, © 2018 The New York Times)