BIJELA KUĆA NAJAVLJUJE RAT: Amerika sprema veliki napad na SIRIJU?!

04.02.2018. u 01:16

GEOPOLITIKA

Predsjednik SAD Donald Trump spreman je narediti novu vojnu akciju protiv Sirijske arapske armije (SAA), kako bi preduprijedio moguće napade hemijskim oružjem

 

FOTO: Trump (GETTY/REUTERS)

Bijela kuća je praktično najavila vojnu intervenciju protiv Sirijske arapske armije i Bashara al Asada u Siriji.

Predsjednik SAD Donald Trump spreman je narediti novu vojnu akciju protiv Sirijske arapske armije (SAA), kako bi preduprojedio moguće napade hemijskim oružjem, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Reuters.

„Zadržavamo pravo na korištenje vojne sile kako bi sprečili i preduprijedili korištenje hemijskog oružja“, naveo je američki zvaničnik na press brifingu u Bijeloj kući, prenijela je britanska agencija.

U to, on optužuje SAA da razvija nove vrste hemijskog oružja i tvrdi da su ga sirijske snage, u manjem obimu, koristile i nakon „incidenta“ u Kan Shejkunu 4. aprila 2017, nakon čega je „tomahavcima“ zasut sirijski vojni aerodrom Shejrat.

Ne zaustavljajući se na tome, zvaničnik američke administracije optužio je vlasti u Damasku i da su sakrile dio hemijskog oružja koje je „navodno uništeno pod rusko-američkim dogovorom iz 2014“.

Tvrdnje i optužbe, ipak, nije potkrojepio nikakvim dokazima, niti čak njihovom naznakom.

Tokom „brifinga“, novinarima se obratio i drugi američki zvaničnik, nadmašujući roječi svog prethodnika. On je, kako navodi Reuters, upozorio da sirijsko hemijsko oružje može stići i do američkih obala, ukoliko SAD i međunarodna zajednica ne pojačaju pritisak na Bashara al Asada.

Ne može, a da se ne primjeti da američke optužbe i upozorenja previše sliče na ona iznošena prema Sadamu Huseinu i Iraku pred invaziju 2003…

 

(TBT, Pravda)