KENNEDYJEVI SE VRAĆAJU NA VELIKU SCENU: Ko je mladi Joe koga su demokrate izabrale da se suprotstavi Trumpu

04.02.2018. u 01:16

GLOBAL

Joe Kennedy Treći je pravnik rođen je (a gdje drugo?) u Bostonu, a njegov otac John Kennedy Drugi je imao šest mandata u Kongresu. Unuk je Roberta Kennedyja, brata Johna Kennedyja


FOTO: (Profimedia)

Joe Kennedy Treći, američki kongresmen i nova zvijezda Demokratske stranke mogao bi da bude kec u rukavu za sljedeće predsjedničke izbore. Ima još dosta vremena do novog biranja predsjednika SAD, ali činjenica da je ova stranka izabrala člana najpoznatije američke političke dinastije da drži govor u Kongresu "u kontri" obraćanju o stanju nacije predsjednika Trumpa, govori da će svakako u budućem periodu igrati značajnu ulogu u američkom političkom životu.

Riječ je o mladom političaru. Rođen je 1980. godine. Joe i njegov osam minuta stariji brat blizanac Metthew su najstariji unuci Roberta Kennedyja, nekadašnjeg američkog senatora i brata ubijenog predsjednika SAD Johna Kennedyja, koji je i sam stradao u atentatu 1968. godine.

On je indirektno ukazao da je Trump siledžija. Bilo je jasno na koga misli.

"Siledžije mogu da udare. Mogu i da ostave ožiljak. Ali nikada u historiji naših SAD, nisu uspjeli da se suprotstave duhu ujedinjenog naroda u odbrani svoje budućnosti", rekao je mladi Kennedy.

U Kongres je ušao 2012. godine.

Kako piše CNN, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi baš Joe mogao da uđe u predsjedničku trku 2020. godine.

"Postoji nekoliko eminentnih demokrata koje razmišljaju da uđu u trku protiv Trumpa 2020. godine, a među njima su senator New Jerseyja Cory Booker, senatorka New Yorka Kirsten Gillibrand, senatorka Massachusettsa Elizabeth Warren, senatorka Kalifornije Kamala Harris, ali i političar Bernie Sanders. I pored toga što javno govore o mogućoj kandidaturi, niko od njih nije izabran da drži govor opozicije. Po srijedi su bile brojne kalkulacije kako napraviti najbolji izbor. Veliki dio kalkulacija prilikom odabira pravog govornika je i kako će na njega reagovati dosadašnji i eventualni donatori stranke.

Taj govornik treba da bude neko koga svi znaju i prepoznaju. Također, neophodno je pretvoriti njihovu frustraciju koju doživljavaju tokom Trumpovog govora u novac koji će donirati Demokratskoj stranci. Iako možda donatori ne znaju tačno ko je Joe Kennedy III, sigurno znaju iz koje porodice dolazi. To je možda razlog više da se odluče", navodi se.

Joe Kennedy Treći je pravnik rođen je (a gdje drugo?) u Bostonu, a njegov otac John Kennedy Drugi je imao šest mandata u Kongresu.

Diplomirao je pravo na Harvardu, a bio je i pripadnik Mirovnih snaga.

Kada je ulazio u prvu trku za mjesto u Kongresu, prikupio je od donatora više od četiri miliona dolara. Kažu da je to više nego bilo koji drugi kandidat za Kongres...


(TBT)