LUKAČ JE TUĐI ČOVJEK! Latić: Pošto Lukač nije uspio slomiti vrat Radončiću naklatio se Nikšiću na kosti?!

05.02.2018. u 07:28

KOLUMNA

Optužba da Dragan Lukač svjesno destruira FUP kao posljednje uporište odbrane od eventualnih oružanih upada, ovdje se primarno misli na prijetnje iz RS-a, zvuči alarmantno opasna za Bošnjake!

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Do ruku mi je došlo anonimno pismo koje je jedan policajac poslao na ruke trojici stranačkih lidera, a među njima je svakako i Bakir Izetbegović. Pismo je napisao vrlo emotivnim tonom bez sistematične analize rada direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača što mu je, očito, bio primarni cilj.

Tihićev patriota

Bez obzira na nivo (ne)pismenosti, policajac je uspio ekplicite izreći sumnje da je Lukač tuđi čovjek i da radi na strateškom uništavanju policije kao posljednjeg organiziranog uporišta odbrane od eventualnog oružanog udara na njegov narod, Bošnjake!

On podsjeća da je Lukač bio član Saveza komunista i pripadnik Državne sigurnosti (DB) u Slavonskom Brodu. Njegova glavna referenca da bude postavljen na funkciju u FUP-u bila je ta što se 1992. godine našao u logoru skupa sa Sulejmanom Tihićem, bivšim predsjednikom SDA. Ovaj policajac sumnja da je on tad „istrgovao svoj život za rad sa KOS-om“.

Tihić ga je predstavio kao bosanskog patriotu i time mu otvorio vrata vrtoglavoj karijeri nedodirljivog čovjeka u policiji.

Međutim, u pismu se tvrdi da Lukač sprovodi samovolju i da je od FUP-e napravio privatnu prčiju progoneći sposobne i dovodeći ulizice i prodane duše poput Zorana Čegara, Seada Selmana, Nudurina Hafizovića,  Mirka Kupreškovića, Šuhrete Bijelić itd.

U pismu se upozorava da je u FUP-u za sedam (Lukačevih) godina umrlo 12 funkcionera usljed raznih oblika šikaniranja i progona. Navodi se slučaj jednog inspektora koji je otkrio tone kanabisa negdje u Hercegovini itd.

U pismu se Lukač opisuje kao rasipnik koji trevenči i ispija hektolitre alkohola sa Selmanom, kako su to činili u Jajcu kad su zakupili hotel na pet dana radi sačinjavanja pravilnika itd.

Pisac anonimnog pisma se poziva na zaštitu o tajnosti informacija te stoga poziva finansijske i revizorske instance da pokušaju izvršiti uvid u trošenje budžeta jer to nikad niko nije smio učiniti i Lukač nikad nikom nije polagao račune.

Najvulgarniji oblik korištenja i manipuliranja povjerljivim informacijama i dokumentacijom autor pisma vidi u vrlo čestom premještanju i seljakanju kancelarija u privatne stanove čiju rentu plaća FUP. Navodi se korištenje vile u Mostaru u te svrhe itd.

Pošto je sporan Lukačev status, na što su ukazale neke parlamentarne stranke, on je svoju poziciju osigurao tako što je bez konkursa zaposlio zeta Fadila Novalića, premijera vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Također, njegove kadrove štiti izravno Aljoša Čampara, ministra MUP-a F BiH, tako da niko ne može izvršiti provjeru njihovih biografija niti njihovog rada.

Nakon Fahre, meta je Neka

Zato je znakovito da je Nermin Nikšić, kao bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, odbio dati saglasnost na imenovanje Lukača kao direktora FUP-a.

Ovdje možda i nastaje zaplet radnji vezanih za Lukača. Nedavna hapšenja grupe funkcionera, među njima i bivšeg ministra MUP-a, Predraga Kurteša, kao bivših SDP-ovaca, SDP je ocijenio da imaju političku pozadinu. Navodno se Lukač sveti Nikšiću i da je stoga novi lider SDP-a stvarna Lukačeva meta. Jedan od Lukačevih bližih suradnika potvrdio je da je Lukač veoma nervozan pošto inspektori nisu uspjeli istražiti kriminalne radnje Nikšića, te se izderao na njih: “Kako je moguća da za četiri godine nije počinio neki kriminal za šta bismo ga mogli teretiti?!“

Ove sumnje SDP-a izgledaju opravdane sa više aspekata. Prvi je da je SDP-u počeo rasti rejting, što pokazuje sve ankete čak i međunarodnih organizacija, i da je Bakiru Izetbegoviću stoga „ušla voda u uši“. Ono što je posebno rasrdilo Izetbegovića jesu Nikšićeve izjave da nikad neće ući sa SDA-om u koaliciju. To je doduše i kongresna odluka SDP-a što Nikšićevim izjavama daje posebnu težinu, posebno nakon što je Izetbegović naučio šurovati sa Zlatkom Lagumdžijom koji je vodio poltronsku politiku prema SDA-u.

Pošto se Lukač povezuje sa Čamparama kao kreator hapšenja i sudskih afera Fahrudinu Radončiću, bilo bi suviše ofirno ponovo voditi kampanju na njegovim aferama i stoga je SDA odabrala diskreditirati SDP, kao najozbiljnijeg opozicionog lidera. Zapravo, SDA procjenjuje da su afere koje su montirane Radončiću suviše razorile njegov SBB da bi im uopće mogao biti opasan protivnik. U SDA-u očito računaju da ukoliko bi Lukač uspio montirati Nikšiću neku sudsku aferu do izbora, to bi SDP-u zadalo težak udarac od kojeg se ne bi uspio oporaviti.

Ali, zar nije politički morbidno da u ovakvim međubošnjačkim razračunima u borbi za vlast glavni akter bude neko čija je adresa u Zagrebu i čiji sin ne živi u BiH?! Zato optužba da Lukač svjesno destruira FUP kao posljednje uporište odbrane od eventualnih oružanih upada, ovdje se primarno misli na prijetnje iz RS-a, zvuči alarmantno opasna!


(TBT)