(VIDEO) "VALJDA SI SHVATIO DA JE GOTOVO": Kamere snimile Puigdemontove sumnje u katalonsku nezavisnost

01.02.2018. u 01:10

POLITIKA

"Ja sam novinar i oduvijek sam shvatao da postoje ograničenja, poput privatnosti, koja nikada ne treba prekoračiti. Ja sam ljudsko biće i postoje trenuci kada i ja osjećam sumnju"


FOTO: (Profimedia)

Španska televizija Telesinko uslikala je poruke koje je svrgnuti predsjednik Katalonije Carles Puigdemont slao njegovom bivšem ministru zdravlja, Toniju Cominu. U njima se pominju "posljednji dani nezavisne Katalonije" i naslućuje se da se Puigdemont polako gubi nadu u projekat nezavisnosti Katalonije pod njegovim vođstvom.

"Valjda si shvatio da je ovo gotovo", piše u jednoj od poruka. "Naš narod nas je žrtvovao. Barem mene."

Poruke su objelodanjene u slično vrijeme kada je Puigdemont na društvenim mrežama pozvao na ujedinjenje svojih glasača i najavio povratak u predsjedničku fotelju nakon što su stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije uspjele da održe većinu u regionalnom parlamentu nakon izbora u decembru.

U srijedu ujutro, Puigdemont je potvrdio da je slao sporne poruke, ali je insistirao na tome da je najbolji kandidat da predstavlja katalonski narod, piše Guardian.

NaTwitteru se oglasio sljedećom porukom: "Ja sam novinar i oduvijek sam shvatao da postoje ograničenja, poput privatnosti, koja nikada ne treba prekoračiti. Ja sam ljudsko biće i postoje trenuci kada i ja osjećam sumnju."

Dodao je da je još uvijek predsjednik i da se neće povući iz poštovanja i odgovornosti koje osjeća prema svom narodu.

Katalonija je pod direktnom upravom španske vlade od kraja oktobra prošle godine, kada je španski premijer Mariano Rajoy raspustio katalonski parlament posle jednostranog proglašenja nezavisnosti. Katalonski predsjednik Carles Puidemont je od tada u egzilu u Belgiji i suočit će je sa tužbama za pobunu i zloupotrebu državnih sredstava ako se vrati u Španiju.

https://www.youtube.com/embed/FK5k-SnPmhA(TBT)