BUDIMO REALNI! Cvijanović: Izetbegovićeva priča o autoputu je nerealna

02.02.2018. u 23:47

BUSINESS

"Kada sve to saberete u kilometre, cijene i iznose, onda vidite da to nije baš tako sjajno", rekla je premijerka RS-a.

 

FOTO: Cvijanović (N1)

Predsjednica Vlade entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada opredijeljena da se brzi putevi i autoputevi grade svugdje u BiH gdje je to moguće, ali da je nerealan način na koji se javnosti predstavlja priča o početku izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd dogovorena i da će početi ove godine, Cvijanović je rekla novinarima u Banjaluci da je to više jedna dobra priča za javnost, prenijela je RTRS.

"Kada sve to saberete u kilometre, cijene i iznose, onda vidite da to nije baš tako sjajno", rekla je premijerka RS-a.

Ona je navela da bi voljela da priča o brzim putevima i autoputevima bude realnost, ali da u to nije sigurna, jer je riječ o projektima ogromne vrijednosti.

"Mislim da treba da utvrđujemo prioritet po prioritet i tako realizujemo te projekte. Pri tome, finansiranje ukupnih projekata brzih puteva i autoputeva zahtjevat će kombinaciju različitih sredstava, investitora i kreditora, počev od Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih", objasnila je Cvijanović.

Ona je navela da se u operativnom, političkom, ustavnom i svakom drugom smislu mora voditi računa o nadležnostima entiteta, koja su jasna, kao i da se ne preuzimaju obaveze u ime Predsjedništva BiH ukoliko nije postignut zajednički stav te institucije.

"Kada je riječ o nedavnom sastanku (Izetbegovića sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbula), nemam ništa protiv da neko to radi i dogovara određene stvari, ali kada je riječ o institucionalnom postupanju, onda se zna kako se postupa", istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da se ne može reći - "gradićemo put", a da se ne poštuju entitetske vlade i resorna ministarstva koji u tom smislu imaju svoje planove i usvojene transportne strategije.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je u srijedu da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd mogla da počne krajem ove godine i da bi već iduće sedmice u BiH trebalo da dođe važna delegacija Turske.

 

(TBT)