ANGELINA JOLIE SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO: Silovanje se koristi za ostvarivanje političkih i vojnih ciljeva

02.02.2018. u 23:47

TEME

Glumica je kao specijalna izaslanica UNHCR razgovarala sa Jensom Stoltenbergom o tome kako NATO može da zaštiti žene u zonama konflikta


FOTO: (Tanjug/AP)

Glumica i rediteljka Angelina Jolie, kao specijalna izaslanica UNHCR posjetila je sjedište NATO u Briselu da bi razgovarala sa tamošnjim zvaničnicima o sprječavanju seksualnog nasilja nad ženama u zonama sukoba.

Angelina (42) se sastala sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kako bi zatražila da NATO bude "vodeći zaštitnik" ženskih prava u okončanju rodno zasnovanog nasilja. Kako je saopšteno, oni su razgovarali šta Alijansa još može da uradi. Stoltenberg je izjavio da su Angelina Jolie i on "odlučili da rade zajedno, i da se fokusiraju na tri tačke: obuku, praćenje i izvještavanje" kao i podizanje svjesnosti.

"Fokusirat ćemo se na obuku, izvještavanje, nadziranje i svest kao načine da se završi nekažnjivost", rekla je ona i dodala da se silovanje "koristi kao oružje za ostvarivanje političkih i vojnih ciljeva".

U decembru, Stoltenberg i Angelina su objavili zajednički uvodnik u Guardianu pod nazivom "Zbog čega NATO mora da brani ženska prava".

Jolie je tada napisala:

"Iz naših različitih uloga vidjeli smo kako konflikti, u kojima su ženska tijela i prava sistematski zlostavljani, traju duže, prouzrokujući duboke rane, i mnogo teže ih je riješiti i prevazići. Okončanje rodno zasnovanog nasilja zato je ključno pitanje mira i bezbjednosti, kao i socijalne pravde".

Angelina je, inače, bila vrlo aktivna jer se juče sastala i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i prvom damom Brigitte Macron. Oni su razgovarali o "obrazovanju, nasilju protiv žena" kao i posjeti Jolie Jordanu.


(TBT)