ALO, ALO, ŠTA SE KRALO, A ŠTA SDA-u DALO?! Odgovor na prijetnje i pritiske uhljeba iz BH Telecoma

31.01.2018. u 05:17

MARKER

Dugo očekivana dubinska analiza poslovanja konačno je zakucala na, dugo godina zamandaljena, vrata BH Telecoma

 

FOTO: Zaimović (Vijesti.ba)

Dugo očekivana dubinska analiza poslovanja konačno je zakucala na, dugo godina zamandaljena, vrata BH Telecoma. U magazi u koju je prije 3 godine i 10 dana ušao generalni direktor Mirsad Zaimović, ova vijest nije dočekana sa oduševljenjem.

Na prvu liniju “odbrane” Uprava je poslala Sindikat, koji ovoga puta tvrdi da se iza potpisivanja kolektivnog ugovora krije namjera Vlade FBIH da privatizira kompaniju. Iako nema ni riječi o privatizaciji, u ovom mandatu Vlade FBIH to je druga po redu  “optužba“ o prodaji BH Telecoma. Prva se ticala navodnog dokumenta Vlade za koji se ispostavilo da je falsifikat i da Vlada nema ništa s tim.

I kolektivni ugovor, i falsifikat, i Sindikat dio su iste kuhinje u kojoj je glavni šef Izetbegovićev direktor Mirsad Zaimović, a dubinska revizija glavni je sastojak (razlog) svih kuhanija. I sam Generalni u više je navrata ponovio kako nije vrijeme za privatizaciju, no javnosti nije saopćio da je BH Telecom već privatiziran. Upravo bi tu činjenicu mogla otkriti nezavisna analiza poslovanja. A, otkrila bi da svaka Uprava BH Telecoma, i ova Zaimovićeva i one prije njega, uživaju tu privilegiju da na tenderima biraju svoje favorite. Tako u Telecomu godinama iste firme dobivaju iste poslove i ugovore - od nabavke materijala, preko kopanja kanala, do raznoraznih servisiranja, utovara, instalacija itd, itd.

Razloga za strah je na pretek. Analiza bi mogla otkriti i na koji je način i pod kakvim uslovima potpisan, i svake godine produžavan, ugovor sa srbijanskom PINK televizijom. BH Telecom televiziji PINK godišnje plati oko 3 miliona KM za emitovanje programa u okviru platforme Moja TV. Ovu vrstu privilegije nema niti jedan medij iz Bosne i Hercegovine, ali zato ima PINK koji Bosni i Hercegovini ne plaća poreze za sadržaj i marketing koji emitira u okviru ovog programa, ili koji pak presudu Ratku Mladiću tretira kao SRAMNU.

Kada domaći mediji, poput portala Vijesti.ba, progovore o ovim i drugim sumnjivim radnjama unutar BH Telecoma, bezobraznim privilegijama i enormnim primanjima, stignu i prijetnje tužbama od Sindikata ove kompanije. Predsjednik Sindikata Fikret Alić, kojeg mimo zakona plaća Uprava BH Telecoma, tako nam se obratio prijetnjom tužbom uz opasku da nas ne može nazvati “Poštovanim”, jer poštovanje nismo zaslužili. 

Ova opaska nama služi na čast, jer sve dok su oni koji veličaju ratnog zločinca za BH Telecom “Poštovani”, mi to ne želimo i nećemo biti. Prijetnje tužbama samo će nas motivirati, a nikako ušutjeti.

 

(TBT, Vijesti.ba)