MIR NARODU SIRIJE U Sočiju završen Kongres nacionalnog dijaloga Sirije

31.01.2018. u 23:34

GLOBAL

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je u obraćanju na zatvaranju Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju izjavio da će u Ženevi u najkraćem roku započeti aktivnosti Komisije za izradu Ustava Sirije

 

FOTO: (REUTERS)

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je u obraćanju na zatvaranju Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju izjavio da će u Ženevi u najkraćem roku započeti aktivnosti Komisije za izradu Ustava Sirije.

"Uskoro ću dodatno pojasniti koji će koraci biti poduzeti u vezi s ovim pitanjem. Ali, u praksi to znači da će biti potrebno odrediti vremenski okvir u Ženevi po pitanju rada na nacrtu Ustava", kazao je de Mistura.

Potom je saopćio i sve odluke koje su usaglašene u zajedničkom dokumentu koji je usvojen u Sočiju.

Podsjetio je kako je na Kongresu donesena značajna odluka o formiranju Komisije za izgradu Ustava.

U zajedničkom dokumentu je apelovano na međunarodnu zajednicu da pruži podršku u cilju ponovnog ujedinjenja zemlje, napominjući da je s tim ciljem formirana i Komisija za izradu Ustava.

Navodi se da bi Komisiju činili delegacija sirijskog režima i delegacija šire opozicije, a njihova zadatak bi bio da pripreme nacrt ustavne reforme u zemlji. Komisiju za izradu Ustava još bi činili i sirijski stručnjaci, plemenski lideri i predstavnice žena.

Odlučeno je da će u okviru pregovora u Ženevi, pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), biti donesena konačna odluka o ovlastima, proceduralnim pravilima i drugim pitanjima.

Upućen je apel UN-u da specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Siriju ima ulogu pomoćnika zaduženog za aktivnosti Komisije u Ženevi.

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika u pregovorima, Aleksandar Lavrentiev, izjavio je da će rezultati Kongresa biti korišteni kako bi napredovali i pregovori u Ženevi.

Istakao je da su na Kongresu u Sočiju prihvaćena tri važna dokumenta, uključujući i listu kandidata za Komisiju za izradu Ustava na kojoj se nalaze imena 150 osoba.

Dodao je da će listu s imenima kandidata poslati i specijalnom izaslaniku UN-a za Siriju Staffanu de Misturi.

"Nismo željeli ukrasti posao koji obavlja Ženeva. Namjera nam je bila da damo doprinos kako bi, što je više moguće, oživjeli politički proces", kazao je Lavrentiev, napominjući da će sljedeći krug mirovnih pregovora biti održan krajem februara.

"Format i delegaciju Komisije za izradu Ustava odredit će de Mistura", rekao je Lavrentiev.

S druge strane, delegacija sirijske opozicije zatražila je prije skupa da ih na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju predstavlja turska delegacija.

Na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije je učestvovalo blizu 1.500 delegata iz Sirije.


(TBT, Agencije)