KAKO SADA STVARI STOJE Amerika gubi svoj NAJDUŽI RAT

31.01.2018. u 02:55

GLOBAL

Sve češće se dešavaju teroristički napadi u Afganistanu, zemlji u kojoj SAD već duže od 16 godina vode svoj najduži rat. I kako stvari sada stoje, SAD ne pobjeđuju u njemu.


FOTO: (AP)

U subotu je u eksploziji u Kabulu poginulo preko 100 osoba, a taj napad se desio samo sedam dana pošto je ubijeno 18 osoba u popularnom hotelu u istom gradu.

Odgovornost za oba napada su preuzeli talibani. Međutim, u Afganistanu je sve veća i prijetnja od Islamske države. U ponedjeljak su oni izvršili napad na vojnu akademiju i usmrtili najmanje 11 vojnika.

ISIL i talibani su rivali, a u posljednje vrijeme su obje grupe militanata učestale sa napadima u Afganistanu gdje su SAD izvršile invaziju još 2001. godine nakon napada Al Kaide na New York.

Cilj SAD-a tada je bio srušiti vladu talibana, koji su pružali podršku Al Kaidi. Međutim, talibani nakon poraza nastavljaju da pokušavaju da povrate kontrolu nad zemljom, pa se produžava i američka operacija u toj zemlji.

I mnogi Amerikanci se pitaju zašto SAD nastavljaju sa ratom u kojem stradaju i njeni vojnici.

Još je u vrijeme Bushove administracije 2008. godine u jednom tada tajnom izvještaju zapisano "SAD ne gube u Afganistanu, ali ne pobjeđuju, što nije dobro".

Jedan od razloga za to je, kako piše "New York Times" taj što su američki ciljevi u Afganistanu često bili nejasni, pa i kontradiktorni.

Bush, njegov nasljednik Barack Obama, pa i sadašnji predsjednik Donald Trump, svi su ponudili sumnjive, nepotpune ili neuvjerljive odgovore na ključna pitanja: "Zašto je SAD u Afganistanu?", "Koji interesi opravdavaju američke žrtve?", "Kako će se rat završiti?"

Tokom 2009. godine, dok je predsjednik Obama povećao nivo borbenih trupa u Afganistanu, njegovi savjetnici su identificirali samo dva vitalna američka interesa u ratu koji bi mogli opravdati slanje vojnika u borbu.

Jedan je bio obezbjeđivanje pakistanskog nuklearnog arsenala. Druga je bila teroristička pretnja koju predstavlja Al Kaida "i njeni saveznici". Ni jedan od ta dva problema nije direktno vezan za Afganistanu, već za Pakistan. Poslije 2002. godine, najsmrtonosniji operateri Al Kaide uglavnom su pobjegli u Pakistan. Bez obzira na to, strategi Obame racionalizirali su svoju eskalaciju na temelju toga da će se Al Kaida vratiti u Afganistan.

Obama je tada napravio grešku, jer je potcijenio talibane, za koje je rekao da nisu jednaka prijetnja po SAD kao Al Kaida, pa je bornu usmjerio na Al Kaidu, a ostavio Afganistanskoj vojsci i vladi da se bori sa talibanima.

Trump, koji je govorio da će se SAD manje baviti drugim zemljama, u augustu ove godine je odobrio slanje dodatnih američkih trupa u Afganistan. Njegova administracija odlučila je i prestati sa davanjem godišnje pomoći Pakistanu u iznosu od 1,3 milijarde dolara, ukoliko ova država ne počne da vrši veći pritisak na talibane.

U posljednjih godinu dana su se intenzivirali američki napadi na talibane, ali i njihov odgovor u vidu samoubilačkih bombaških napada.

Čini se da ono što Trump radi za sada ima samo suprotne efekte. Talibani su se naljutili i zbog njegovog antimuslimanskog stava, zbog priznanja Jeruzalema za prijestolnicu Izraela. Afganistanska vlada, koju podržavaju SAD, trenutno se nalazi u krizi, što talibani također koriste.

(TBT, Blic)