KRALJ OBEĆAO Abdullah: Branit ću prava Palestinaca

31.01.2018. u 02:55

GLOBAL

Jordanski kralj Abdulah Drugi obećao je Palestincima da će braniti njihova "legitimna prava" na nezavisnost i na istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine


FOTO: Abdullah, Abbas (PPO via Getty Images)

Jordanski kralj Abdulah Drugi obećao je Palestincima da će braniti njihova "legitimna prava" na nezavisnost i na istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine.

On se danas sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom koji se oštro protivi odluci predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Status tog grada, koji je Izrael anektirao pošto ga je okupirao u ratu 1967. godine, jedan je od najvećih izvora nesporazuma u višedecenijskom sukobu između dva naroda.

Trump je još više razgnjevio Palestince kada je prošle nedjelje u Davosu rekao da je to pitanje skinuto s dnevnog reda. Jordanska kraljevska palata je nakon sastanka s Abasom saopštila da je monarh "potvrdio nastavak napora Jordana u svim međunarodnim forumima da brani palestinsku stvar".

Abasov savjetnik Saeb Erekat izjavio je da su se dvije strane dogovorile da koordinišu pozicije i da "se sada ulažu veliki napori da se umanji šteta" od Trumpovog političkog zaokreta.


(TBT, Agencije)