PRVI PAS FINSKE Izbori u Finskoj dosadni jer nema predsjednikovog psa

30.01.2018. u 00:30

GLOBAL

U uređenoj zemlji kao što je Finska, ni ne očekuje se da bude napeto na predsjedničkim izborima, ali javnosti nedostaje predsjednikov pas Lenu koji je zbog bolesti dobio "izborni raspust"


FOTO: (Profimedia)

Finski predsjednik Sauli Ninista kaže da je svom psu dao "izborni raspust" i da mu je potreban odmor poslije preležanog "psećeg gripa" i da zbog toga nije učestvovao ni u kampanji za predsjedničke izbore, koji se održavaju danas u toj zemlji.

Mediji u Finskoj kažu da je kampanja protekla vrlo "dosadno", prije svega jer je predsjednik vrlo umjeren, da je vodio kampanju bez ijedne greške ali da je posebno dosadno što nema glavne zvijezde, psa Lenua.

"Prvi pas Finske", nestašni crno-beli bostonski terijer Lenu, "proslavio se" tokom prvog Ninistovog mandata u zemlji, ali i šire, piše "New York Times".

O tome koliko je Lenu omiljen, govori činjenica da je fotografija na kojoj ga vlasnik nežno grli na jednom formalnom događaju, na Twitteru je podijeljena preko 50.000 puta, a osvojila je skoro 150.000 likeova, prenosi Tanjug. Ipak, uprkos popularnosti svog mezimca, predsjednik se tokom predizborne kampanje nije pojavljivao sa njim u društvu, što je Ninisto objasnio "psećim gripom", pa su se mnogi njegovi obožavatelji zabrinuli. Kasnije je predsjednik rekao da se Lenu oporavio.

U Finskoj se danas održavaju predsjednički izbori na kojima je aktuelni šef države Sauli Ninisto favorit za pobjedu u prvom krugu. Ako niko od osam kandidata na izborima ne osvoji većinu danas, drugi krug će se održati 11. februara.

Predsjednički mandat u Finskoj traje šest godina.


(TBT)