HRANA ZA ASTRONAUTE MOGLA BI SE PROIZVODITI OD NJIHOVOG IZMETA: Može li nauka riješiti problem ishrane na dalekim misijama?

30.01.2018. u 00:30

TEME

Naučnici kažu da su otkrili metodu kojom bi izmet pretvorili u izvor hrane za astronaute. Koristeći mikrobe za odvajanje čvrstog i tekućeg otpada, stvorili su stvar bogatu proteinima i masnoćama


FOTO: (Profimedia)

Naučnici su otkrili metodu kako da ljudski izmet pretvore u potencijalni izvor hrane koji bi astronauti mogli koristiti na dugim misijama kao što je misija na Mars, piše Independent.

Koristeći mikrobe za odvajanje čvrstog i tekućeg otpada, stvorili su stvar bogatu proteinima i masnoćama.

"Zamislili smo i testirali koncept istovremenog tretiranja izmeta astronauta mikrobima i proizvodnje biomase koja je direktno ili indirektno jestiva, zavisnosti od njene sigurnosti", rekao je profesor Christopher House sa Univerziteta Pennsylvania.

"Zvuči pomalo čudno, ali taj koncept bio bi pomalo kao namaz od 'mikrobne mase'." Inače, dostavljanje hrane jedan je od najvećih problema kad su u pitanju svemirska putovanja. Uzgajanje hrane na brodu zahtijevalo bi mnogo vode i energije, dok bi nošenje hrane sa Zemlje povećalo masu svemirskog broda, a time i potrebe za gorivom.

Zato bi recikliranje izmeta moglo biti jedno od rešenja. Predložena metoda uključuje "anaerobnu digestiju", proces koji se odnosi na razgradnju materijala na sastavne elemente bez prisutnosti kisika. Novo u ovom procesu je da se izdvoje nutrijenti i stave u mikrobni reaktor kako bi se uzgojila hrana. Nusproizvod je plin metan koji naučnici mogu da isoriste za uzgoj drugog tipa mikroba koji se trenutno koristi kao hrana za životinje. Iako ova metoda još nije spremna za primjenu, predstavlja sasvim novi koncept stvaranja hrane na samom svemirskom brodu.

"To bi bila sjajna vijest za putovanja u daleki svemir", kaže House.

(TBT)