SKANDALOZNO I PONIŽAVAJUĆE! Turske vlasti uhapsile pa deportirale hafiza Bugarija

28.01.2018. u 14:53

MARKER

Kako saznaje naš portal početkom ove godine hafiz Bugari putovao je u Tursku. Prilikom slijetanja na aerodrom u Istanbulu hafiz je priveden od strane carinika i bio podvrgnut ispitivanju

 

FOTO: Bugari (Facebook)

Dugo nakon što je hafiz Sulejman Bugari prestao biti imam sarajevske Bijele džamije na Vratniku i preselio u Pogoricu, gdje je postao savjetnik crnogorskog reis-ul-uleme Rifata ef. Fejzića, javnost i vjernici su komentirali razloge iznenadnog odlaska omiljenog imama i učenjaka.

Kako je rečeno iz Medžlisa Islamske zajednice BiH, na hafiza Bugarija nije vršen nikakav pritisak, a njegov odlazak u Crnu Goru i za islamsku zajednicu, koliko i za njegove džematlije, predstavljao je iznenađenje.

Sam Sulejman Bugari u pismu kojim se obratio svojim džematlijama i brojnim poštovateljima nije navodio razloge svog odlaska iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Odlazak na službu u Crnu Goru nazvao je  "hidžrom". I u intervjuu za "Dnevni avaz" hafiz Bugari izbjegao je odgovoriti na pitanje o razlozima preseljenja - "hidžre", govoreći da "nikada nije mogao ni pomisliti da će napustiti Bosnu i Hercegovinu".

Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Biugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice.

Njegov ugled, da ne kažemo "popularnost" , tumačeni su kao "jeftini populizam", a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige.

Iako, niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere.

Prema jednoj od njih koju je objavio portal Slobodna Bosna, a o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice, Sulejman Bugari pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta "Hizmet" i njegovog osnivača imama Fetullaha Gulena, optuženog za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH. Što je, kako se tvrdi, i učinjeno.

No, kako saznaje naš portal početkom ove godine hafiz Bugari putovao je u Tursku. Prilikom slijetanja na aerodrom u Istanbulu hafiz je priveden od strane carinika u prostorije aerodroma gdje je bio podvrgnut ispitivanju. Nakon dugotrajnog zadržavanja na aerodromu hafiz Bugari je deportiran u avion kojim je vraćen u Podgoricu.

Niko se ni od državnih organa niti Islamske zajednice još nije oglasio o ovom incidentu.

 

(TBT)