RATOBORNI ŽELJKO: Skica psihološko – političkog profila Željka Komšića

28.01.2018. u 00:42

TEME

Gostujući u emisiji Presing na N1 televiziji, Željko Komšić je imao priliku da tokom 55 minuta trajanja iznese stavove o svim aktuelnim i važnim temama u Bosni i Hercegovini

FOTO: Željko (N1)

Gostujući u emisiji Presing na N1 televiziji, Željko Komšić je imao priliku da tokom 55 minuta trajanja iznese stavove o svim aktuelnim i važnim temama u Bosni i Hercegovini. Od 55 minuta trajanja emisije, Komšić je govorio približno 45 minuta, a u nastavku dajemo jednostavnu psihološko – političku analizu sadržaja njegovog govora, tj. učestalost ponavljanja nekih pojmova i, eventualno, njihovih suprotnosti. Zaključke svako može donijeti na vlastiti način. Radi lakšeg razumjevanja, ovakve analize pomažu javnosti da razumiju i na pravi način smjeste političare u neki oblik ideologije, svjetonazora ili političkog smjera, kao i da daju jasniju sliku o njima samima, njihovim intelektualnim ili političkim kapacitetima. Npr. da li političari više govore o prošlosti ili budućnosti, da li više govore o rješenjima ili problemima, da li insistiraju na vlastitim stavovima ili stavovima grupe tj. populacije koju zastupaju, itd.

Tako je Komšić u svojih 45 minuta obraćanja riječ RAT (ili sukob) izgovorio 25 puta, a riječ MIR nijednom.

Riječ PROŠLOST je izgovorio 5 puta, a riječ BUDUĆNOST nijednom.

Iako je Predsjednik stranke DF, istu je spomenuo 6 puta, dok je istovremeno SDA spomenuo 21 put, SDP 12 puta, a HDZ 9 puta.

Riječ BOŠNJACI izgovorio je 8 puta, HRVATI 5 puta, a BOSANCI (i Hercegovci) tek 2 puta.

U svom izlaganju riječ PROBLEM izgovorio je 14 puta, a riječ RJEŠENJE samo jednom.

I na kraju, rečenice koje je koristio Željko Komšić 71  put su sadržavale riječ JA, a tek 15 puta riječ MI.


(TBT)