GEORGE SOROS PROTIV GOOGLEA I FACEBOOKA, ALI I DVIJE NAJMOĆNIJE SILE: Donald Trump je opasnost po svijet, a Rusija je mafijaška država

28.01.2018. u 14:52

ANALITIKA

Soros je u Davosu izrazio zabrinutost i zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje, ali i sve moćnijih monopolista Facebooka i Googlea


FOTO: (Profimedia)

Američki multimilijarder George Soros obrušio se na američkog i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina, kao i na Google i Facebook tokom govora u Davosu, rekavši da je njihovo vrijeme prošlo.

Kako prenose svjetski mediji, Soroš nije štedio ni bitkoin, niti Sjevernu Koreju i oštro je kritikovao vladu Donalda Trumpa. On kaže da je Trump "opasnost po svijet", prije svega jer uvlači Ameriku u nuklearni rat sa Sjevernom Korejom, a da je Rusija "mafijaška država". Facebook i Google smatra "sve moćnijim monopolistima", koji bi moglo da budu u iskušenju da se povežu sa "autoritarnim režimima", a sve da bi se stvorila totalitarna mreža" kojih nema ni u romanima "Vrli novi svijet" i "1984", Aldousa Huxleyja i Georgea Orwella. On kaže da su Facebooka i Googlea prave prepreke inovacijama, i predstavljaju prijetnju društvu.

"Rudarske i naftne kompanije eksploatišu fizičko okruženje, kompanije društvenih mreža eksploatišu društveno okruženje", rekao je Soros. "Ovo je posebno neobično jer te kompanije društvenih mreža utiču na to kako ljudi razmišljaju i ponašaju se i da nisi svjesni toga. Ovo ima dalekosežne štetne posljedice na funkcionisanje demokratije, posebno na integritet izbora."

On kaže da te kompanije varaju svoje korisnike manipulišući njihovom pažnjom i usmjeravajući ih u svoje komercijalne svrhe".

"Davos je dobro mjesto da se kaže da su njihovi dani odbrojani."

Njega posebno plaši to što je Sjeverna Koreja postala nuklerna sila.

"Ne postoji vojna akcija koja može da spriječi ono što se već dogodilo. Jedina razumna strategija jeste prihvatiti realnost i pregovarati sa Sjevernom Korejom kao nuklearnom silom."

Na pitanje šta misli o bitcoinu, rekao je da to nije valuta i da je riječ o "tipičnom mjehuru od sapunice" koji će postepeno propasti.


(TBT)