SEBIJINI SNOVI Latić: Komšić je definitivno razbio san o ujedinjenju opozicije i ispunio Sebijine snove

28.01.2018. u 00:41

KOLUMNA

Željko Komšić je svojim hirom dotukao svaku priču o ujedinjenju opozicije i vjerovatno je primorao Nermina Nikšića da SDP kandidira „B“ kandidata

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Svako danas igra svoju igru! A valjda je tako bilo oduvijek. Kad mi je Ruždija Adžović dao svoju novu knjigu „Sebijini snovi“, pogledao sam ga ispod oka kontajući:“Bože, jel' me ovo odrađuje na jeftin način?“ Znam da je taj naš svijet iz Sandžaka, ta naša prva dijaspora, „namazana“ svim bojama, što im ne zamjeram jer su se hudnjaci kroz cijelo prošlo stoljeće „provlačili kroz ponjavu“ ne bili opstali, ostavljeni od svih, pa i nas nemoćne braće iz Bosne i Hercegovine. Ipak, često pretjeraju i nisam se jednom opekao zbog merhameta prema njima. Znaju biti i surovo pokvareni kad pogrešno shvate merhamet kao moju slabost, pa  bi mi pokušali podvaliti i nasamariti me. Prelistavao sam knjižicu ne bili onako stojeći shvatio zašto je autor dao takav naslov.

Erdogan će kandidirati Sebiju

„Bakir mi je zamjerio na naslovu, jer svako pomisli na njegovu suprugu, ali u nas u Podgorici to je ime veoma često“, smješkao se Adžović, očekujući da ću mu pohvaliti njegovu dovitljivost i intrigantnost što održava malo tipično sandžačko „lukavstvo uma“.

Već sutra dan sam se sreo sa jednim kolegom koji mi je ustvrdio da će ipak Sebija Izebegović biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer su mu se građevinari firme koji izvode radove na jednom bolničkom odjelu na Kliničkom centru povjerili kako moraju završiti radove do maja umjesto predviđenog roka u novembru. Pošto radove finansira TIKA, izvođač radova je morao pristati na novi rok, a posebno stoga što očekuju da će zgradu osobno otvoriti turski predsjednik Regep Tayip Erdogan. Navodno će tad Erdogan javno kandidirati i promovirati Sebiju Izetbegović kao kandidatkinju za novog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ovakvim spekulacijama nema kraja..., jer je navodno Erdogan i odbio prijedlog izbornog zakona hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović  po kojem bi se članovi Predsjedništva birali indirektno, a u tom slučaju bi „Sebijini snovi“ pali u vodu.

Pošto sam javno iznio stav da je to umobolna ideja, moj kolega je imao potrebu da mi ukaže na još nekoliko išareta koji ukazuju na to da će ipak Sebija ostvariti svoje snove. „Zar na primjećuješ da je Konaković izjavio da će ovo biti godina zdravstva, a on je Sebijin pulen?!“ navodio je primjere.

Kavazović podržava „zemljaka“

Ja još uvijek ne vjerujem u takvu mogućnost, ali moram priznati da nakon obznanjivanja kandidature Željka Komšića ni ta opcija nije nemoguća. Jer Komšić je svojim hirom dotukao svaku priču o ujedinjenju opozicije i vjerovatno je primorao Nermina Nikšića da SDP kandidira „B“ kandidata. Ako to Nikšić učini, a morat će, udaljit će se od eventualnog saveza sa SBB-om jer će time najdirektnije ugroziti poziciju Fahrudina Radončića kao najozbiljnijeg bošnjačkog protukandidata SDA-ovom kandidatu. Potom će se suočiti sa odabirom kandidata unutar SDP-a i možda direktno konfrontirati sa Denisom Bećirovićem koji se već „začešljao“ i vodi kampanju za osobnu kandidaturu.  Nedavni napad Bećirovića na Vojina Mijatovića, novopečanog SDP-ovca iz RS-a, otkrio je da Bećirović djeluje samostalno i da ne ferma baš oficijelnu politiku stranke. Bećirovićev vokabular čak odudara od SDP-ove ideologije. To pokazuje da je Bećirović evoluirao ili konvertirao u ideološkom smislu ka desnici. Navodno je Bećirović „došao tobe“ što pokazuje njegova akademska putanja. Kad je magistrirao na temi „Titovo NE Staljinu“, napadao je Bakira Izetbegovića za ideološko nasljeđe SDA od Handžar divizije. Od kad je doktorirao na nekoj temi iz domena historiografije Islamske zajednice, njegov politički vokabular postao je istovjetan vokabularu kojeg upražnjava agitprop SDA.

Zbog toga se spekulira da je Bećirović postao vrlo blizak „zemljaku“ Huseinu Kavazoviću i da ga ovaj podupire da se kandidira za člana Predsjedništva. Naravno da je svega ovoga svjestan Nikšić, tim prije što je i sam kao premijer Federacije BiH dobivao telefonske pozive od Kavazovića. Zbog molbe Kvazovića, na primjer, nije podnio ostavku u vrijeme velikih demonstracija i vjerovatno je tako održao SDA na vlasti. Zato je mala vjerovatnoća da će Bećirović biti legitimni kandidat SDP-a. Ali, bez obzira na to koga će SDP kandidirati, sama kandidatura će definitivno raspršiti snove o ujedinjenju opozicije i pospješiti poziciju SDA-ovog kandidata pa makar to bila i Sebija.

Tako da Komšićevi argumenti kako se želi kandidirati kako u Predsjedništvu ne bi sjedili Čović i Dodik izgledaju groteskno glupi, ako zamisli da bi sa uz njega u istoj toj zgradi mogla sjediti Sebija Izetbegović!

Ja još uvijek ne vjerujem u tu mogućnost, ali, na žalost, moram se pomiriti sa činjenicom da joj je Komšić širom otvorio vrata!


(TBT)