KOLIKO SMO BLIZU KRAJA: Danas se pomjeraju kazaljke sudnjeg dana

28.01.2018. u 00:41

TEME

Sat će se uključiti u 10 sati po vremenu u Washingtonu, odnosno u 15 sati po londonskom vremenu


FOTO: Profimedia

Svjetski naučnici danas će uključiti sat koji simbolično otkucava vrijeme koje je ostalo čovječanstvu, koje je u opasnosti od istrebljenja.

Sat će se uključiti u 10 sati po vremenu u Washingtonu, odnosno u 15 sati po londonskom vremenu i najvjerovatnije će nam pokazati da smo mnogo bliže nuklearnom kraju svijeta nego što mislimo, prenosi britanski Independent.

Ceremoniji će prisustvovati brojni naučnici koji će govoriti o "sudnjem danu", koji simbolizira mogućnost nuklearnog uništenja svijeta.

Ovaj skup, koji se održava svake godine, napominje Independent, djelimično ima ceremonijalni karakter u okviru kog svjetski naučnici izražavaju svoje mišljenje o tome koliko je svijet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, ali ujedno ima i važnu poruku cijelom svijetu budući da svoja predviđanja iznose vrsni stručnjaci. Danas će oni, najvjerovatnije, reći da su veoma zabrinuti, ocjenjuje britanski list.

Šta je "sat sudnjeg dana" i šta on znači

Sat je zapravo način da se svijetu ukaže na ozbiljnost prijetnji od uništenja cjelokupne civilizacije na Zemlji. Što su kazaljke na satu bliže broju 12 to smo u većoj opasnosti. Također, ukoliko se opasnost od sudnjeg dana smanji, kazaljke se udaljavaju od ponoći.

U većini slučajeva do sada su te kazaljke bile namještene između dva i 10 minuta do ponoći, a najbezbjednije predviđanje je bilo 1990. Trenutno kazaljke stoje na dva i po minuta do ponoći, što je presedan koji je napravljen prošle godine, budući da se kazaljke namještaju na cijele minute.

Očekuje se da naučnici danas kazaljke pomjere još bliže ponoći, najmanje za tih pola minuta, budući da nijedna prijetnja čovječanstvu koja je istaknuta prošle godine nije nestala, dok su se nove pojavile.

Prošle godine, kada su kazaljke na satu pomjerene najbliže tački kraja svijeta, naučnici su poslali jasnu poruku svjetskim liderima. "Vjerovatnoća globalne katastrofe je veoma blizu i neophodne su brze akcije kako bi se smanjili rizici", rečeno je prošle godine.

(TBT)