UHAPSILI BUNTOVNICU! Konačno otkriveno tko je Iranka čija je fotografija obišla cijeli svijet

25.01.2018. u 03:02

MARKER

Djevojka čija je slika postala simbol protesta u Iranu protiv teokratksog režima konačno je identificirana

 

FOTO:  (Twitter/Armin Navabi)

Djevojka čija je slika postala simbol protesta u Iranu protiv teokratksog režima konačno je identificirana: radi se o 31-godišnjoj Vidi Mohamed, majci 19-mjesečnog djeteta.

Njen je identitet otkrio danas na Twitteru Armin Navabi, iranski aktivist i osnivač poznate stranice Atheist Republic, koji je 2. siječnja i objavio sliku koja je obišla svijet. Na toj je fotografiji, podsjetimo, Vida u trenutku kad se na početku višednevnih prosvjeda u Teheranu popela na platformu skinula svoj hidžab, svezala ga na štap i prkosno njime mahala kao zastavom.

Navabi je kasnije na Twitteru izvijestio da je žena uhićena i pritvorena. “Mjesto gdje je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvijećem”, dodao je. Uskoro nakon toga, više od tri tjedna kasnije, još uvijek se ne zna gdje je Vida Mohamed i što će se s njom dogoditi.

Iranska aktivistkinja: 5 demonstranata već ubijeno u iranskim zatvorima

 Iranska aktivistkinja za ženska prava, Darija Safai, upozorila je prije nekoliko dana na opasnost koja prijeti Vidi, budući da je, kako tvrdi, “u posljednjih nekoliko tjedana barem pet ljudi ubijeno u iranskim zatvorima”. Safai je svoju objavu na Twitteru popratila heštegom WhereIsShe (Gdje je ona), kojim brojni korisnici društvenih mreža nastoje svratiti pozornost na nepoznatu sudbinu iranske prosvjednice.

  Istaknuta iranska odvjetnica za ljudska prava, Nasrin Sotudeh, na svom je Facebooku prije četiri dana napisala da je Mohamed uhapšena, puštena i potom ponovo uhapšena. Kako je za AFP objasnila Sotudeh, iako je zakonski predviđena kazna za skidanje hidžaba od globe do 2 mjeseca zatvora, iranska “moralna policija” često ide mnogo dalje od toga u kažnjavanju “nemoralnih” žena. “Prije nego im uopće sude pravne institucije, žene se vodi u mjesto nazvano “Gašt-e-Eršad”, gdje mogu biti pretučene. Je li slučaj za njih otvoren, nije bitno. Ilegalna kazna koju moraju podnijeti uvijek je bila mnogo teža od one predviđene zakonom.”

O nestaloj protestantici oglasio se i Amnesty International, koji je pozvao iransku vladu da “momentalno i bezuvjetno” pusti na slobodu ženu koja je uhićena samo zato što je “mirno prosvjedovala protiv zakonsku prisile nošenja hidžaba”.  

 

(TBT)