NI SAM NE ZNA KO JE: Nevjerovatan život dječaka kojeg je otela ID

28.01.2018. u 00:41

TEME

Osmogodišnji Ajham Azad obožava Ameriku, insistira da govori na engleskom i kaže da želi da postane Amerikanac kad poraste. Ipak, ljubav ovog malog Iračanina dolazi iz najstrašnijeg mjesta na planeti – Rake, bivše prijestonice takozvane Islamske države, gdje je odgajan u zatočeništvu kod borca te terorističke grupe i njegove supruge Amerikanke


FOTO: (screenshot/cnn/youtube)

“Volim Ameriku. Želim da budem s ovom porodicom“, priča on o ženi koja ga je podigla – “Otkako sam u Raki stalno sam s njom. Ona se zove Um Josuf.“

Um Josuf je zapravo Sam, Amerikanka i članica ID, a Ajham kaže da je voli. On je također i njen zatočenik.

U augustu 2014. godine, ISIS je preuzeo kontrolu nad provincijom Sindžar i ciljao populaciju Jazida, članova manjinske verske grupe za koju ISIS smatra da je "đavolji narod".

Porodice su rasturene, žene i djevojčice su postajale seks-robinje, muškarci su ubijani, a dječaci su odvođeni kako bi postali članovi ISIS-a. Skoro 10.000 Jazida je ubijeno ili kidnapovano.

Dok se odvijao pravi horor, Ajham je bio pored svoje majke koja se u tom trenutku porađala. Njegov brat se još uvijek nije ni rodio, a njih troje su zarobljeni i razdvojeni od ostatka porodice.

Ajham je tada imao četiri godine. Za to vrijeme tri puta su ga prodavali, prelazio je iz jedne kuće u drugu sve dok ga Sam i njen suprug nisu doveli kod sebe u Raku.

Dok je bio pod njihovim nadzorom prošao je radikalan trening. Sve što zna mu je oduzeto – identitet, porodica, pa čak i ime. Sada se zove Abdula.

ID mu je rekao da mora da ubije sve članove svoje vjerske zajednice, pa je prestao da govori ljudima da je Jazid kako ne bi izgubio život.

Ajham je brzo naučio engleski i postao prijatelj sa biološkom djecom od Sam, a posebno sa desetogodišnjim Jusefom, koji mu je najbolji prijatelj.

Jednog dana, priča Ajham, ID je zahtijevala da se njih dvojica pojave u video-snimku i pričaju na engleskom. Sam je pokušala da spriječi grupu vojnika da ih odvedu, ali oni su prijetili i rekli joj da nema mnogo izbora.

“Stavili su joj pištolj na glavu i rekli joj da to mora da uradi. Onda je ona rekla OK“, priča Ajham, koji se u video-snimku pojavljuje potpuno miran i staložen.

“Moja poruka Trumpu, jevrejskom potrčku: Allah nam je obećao pobjedu, a tebi poraz“, rekao je Jusuf u kameru – “Bitka se neće završiti u Raki ili Mosulu.  Završit će se na tvojoj zemlji.“

Dječaci su potom snimani u magacinu municije, gdje se igraju s oružjem. Na kraju se ispostavilo da je upravo ovaj snimak Ajhamovoj porodici bio prvi dokaz da je on uopšte živ.

“Vidjeli smo na Facebooku, ali nije bio prilog neke organizacije ili televizije. To je bio ISIS“, kaže njegov ujak Tahsin Elias – “Šta da radimo? Ne možemo da odemo tamo i da ga tražimo.“

Ajhamova priča o ženi koja ga je odgajila odaje utisak da je vrlo podijeljen između njene ekstremne indoktrinacije i humanosti. Na primjer, ova Amerikanka je neprestano tjerala Ajhama da recituje imena roditelja i braće u nadi da će ih jednog dana pronaći.

“Govorila mi je da nikada ne zaboravim imena članova svoje porodice ako me nekada nađu.“

Taj dan se dogodio nekoliko mjeseci kasnije, kada se kalifat raspao pod koalicionim napadom pod vođstvom SAD u Raki.

“Svi su bili uplašeni. Sve kuće, pa i našu su bombardovali.“

U tom napadu poginuo je suprug od Sam. Ona je pokušala da pobjegne sa četvoro djece i sa Ajhamom. Ali, sirijske snage su zatočile njenu porodicu i vratile Ajhama u Irak, gdje se sastao sa svojim ujakom.

“Rekli su mi da moram da odem kod svoje porodice, a ona je moja porodica“, priča dok se prisjeća kako je izgledao rastanak.

Vjeruje se da su Sam i njena djeca i dalje u zatočeništvu. Žena koja odgovara Ajhamovom fizičkom opisu viđena je u pritvoru sirijskih demokratskih snaga u gradu Hašakah prije samo tri nedjelje, navodi izvor koji iz bezbjednosnih razloga ne želi da bude imenovan u tekstu CNN-a.

“Jusef mi je rekao da ga ne zaboravim. A ja sam rekao ’Ako mi kažeš da si me zaboravio pokakiću ti se na glavu’“, šali se Ajham.

Ajham se trenutno privikava na svoju novu realnost. O njegovoj majci se i dalje ne zna ništa. Njegov otac se ponovo oženio i nastavio sa novom porodicom.

Njegov mlađi brat koji je rođen u trenutku napada na Sindžar je takođe kidnapovan i spasen od strane kurdskih aktivista. Njegov ujak Tahsin koji već ima devetoro djece je njegov jedini staratelj.

Ajham dva puta nedjeljno posećuje psihologa koji radi pri izbjegličkom kampu. Još uvijek se bori da shvati ko je njegova prava porodica – da li ona biološka ili ISIS porodica s kojom je proveo polovinu života.

“Često razmišlja o svojoj porodici u Siriji. S njima je proveo tri godine. Ali, misli i o biološkoj majci. Pametan je dječak, nije je zaboravio“, kaže njegov ujak.

Ajhem je vrlo društven, obožava da se druži sa djecom i stalno priča na engleskom iako sam par ljudi može da ga razumije. Čim ga neko upita za vrijeme provedeno u Siriji, izraz na njegovom licu se promijeni. Stalno prisutan osmijeh nestaje sa lica i izbjegava kontakt očima.

I dalje se nada da se vratiti svojoj porodici u Siriji. Opsjednut je idejom da ode u Ameriku, koja za njega predstavlja magičan svijet u kojem se njegov um može vratiti stalnoj figuri u njegovom životu Sam i svijetu koji je za njega izmislila.

“Želim da vidim da li je Amerika bolja zemlja od ove i da li je Sam tamo. Ovdje niko ne zna engleski, samo u Americi svi pričaju engleski“, zaključuje.


(TBT, B92)