BITNO JE BITI BOSANAC! Mijatović: Beskrajno sam sretna jer ovo je Bosna koja pobjeđuje

28.01.2018. u 00:41

TEME

"Ovo je BiH koja pobjeđuje", poručila je Dunja Mijatović nakon što je danas izabrana za novog Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope


FOTO: Mijatović (N1)

"Ovo je BiH koja pobjeđuje", poručila je Dunja Mijatović nakon što je danas izabrana za novog Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope.

Mijatović je na zvaničnom Twitter profilu napisala:

"Ponosna, beskrajno sretna, zahvalna svima na podršci. Ovo je Bosna i Hercegovina koja pobjeđuje", poručila je Mijatović.

Podsjećamo, ona će preuzet će dužnost povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava neovisna je i nepristrasna institucija koju je Vijeće Europe uspostavilo 1999. godine s ciljem promidžbe svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Europe.

Dunja Mijatović, ekspertica za ljudska prava i medijske politike i jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Obavljala je i dužnost predstavnice za slobodu medija OSCE-a.

Za vrijeme mandata, kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OSCE, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promovisanju njihove sigurnosti.

Za svoj rad nagrađena je Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.


(TBT)