„SUZE BORBE“ Bardot: Nisam dio ljudske vrste, ne želim ni biti

24.01.2018. u 11:25

MARKER

"Prvo dio mog života je bio kao planiranje mog postojanja, a drugi dio mi je donio odgovore na pitanja koja sam sebi dotle postavljala"


FOTO: Bardot (AP/Remy de la Mauviniere, File)

U novoj knjizi "Larmes de combat" (Suze borbe) ikona francuske kinematografije Brigitte Bardot (83) govori o borbi za zaštitu životinja, koja ju je "spasila od vrtoglavih filmskih reflektora", zalažući se za "zajednički život svih živih bića", prenosi N1.

"Taj tekst zavještanja svjedoči o mojoj trajnoj vjeri i nadi. To ostavljam kao svoje nasljeđe", rekla je glumica čija knjiga danas izlazi.

"Neću više pisati knjige", rekla je Brigitte Bardot u ranijem intervjuu za France Press.

U knjizi na 250 strana, glumica pominje djetinjstvo, godine snimanja filmova, svoju slavu, ljubavi, prekid filmske karijere na 40. rođendan, kao i rak dojke. Brigitte Bardot smatra da je glavna tačka u njenom životu borba "za prijatelje s perjem i krznom", dodajući da se i sama osjeća kao životinja.

"Nisam dio ljudske vrste. Ne želim da budem. Drugačija sam, skoro nenormalna", povjerila se bivša glumica, zvijezda filma iz 1956. "I Bog stvori ženu" reditelja Rogera Vadima, svog tadašnjeg supruga.

Glumica je u jeku karijere i filmske slave, odlučila iznenada da se kroz povuče i posveti u potpunosti borbi za zaštitu životinja.

"Prvo dio mog života je bio kao planiranje mog postojanja, a drugi dio mi je donio odgovore na pitanja koja sam sebi dotle postavljala."

Brigitte Bardot kroz razne uspomene i anegdote evocira borbu za bebe foke, stvaranje fondacije, osuđivanje koride, lova, zooloških vrtova, industrijskog uzgoja životinja, kao i konzumiranje konjskog mesa. Kritikovala je bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i sadašnjeg ministra ekologije Nicolasa Hulota koji nisu ništa učinili protiv ubijanja vukova i konja.

Stroga vegetarijanka je rekla da su je "životinje spasile od zagušujuće slave" i dodala da životinje koje je dovela na svoje imanje na jugu Francuske gdje želi da bude sahranjena predstavljaju "njenu blisku porodicu".

Brigitte Bardot je navela da želi da ostane u uspomeni kao žena koja se borila za životinje zalažući se "za zajednički život svih živih bića".

Glumica je bila seks simbol francuske kinematografije 1960-ih godina, a njene izjave i kritike, ponekad žestoke i bez dlake na jeziku, uvijek privlače medijsku pažnju.


(TBT)