SDA OPTUŽUJE SDP ZA „PODVIJANJE REPA“! SDA: Ne ponašajte se kao 1992., kada ste bili suzdržani i pasivni

28.01.2018. u 00:41

BOSNA

„ Biti suzdržan i pasivan u dramatičnim historijskim okolnostima znači raditi protiv interesa vlastite zemlje i naroda“, saopćeno je iz SDA


FOTO: Izetbegović, Nikšić (Vijesti.ba)

„Jučerašnja najava SDP-a da će napustiti razgovore o izmjenama Izbornog zakona jasno govori da oni nikada nisu ni željeli rješenje tog pitanja nego je namjera bila tim povodom izazvati haos i nestabilnost“, saopćila je SDA.

„Izuzetno komplicirano pitanje izbornog zakonodavstva, što prodrazumijeva i promjene ustava,  je moguće riješiti isključivo konsenzusom svih parlamentarnih stranaka. Prilikom tih promjena  mora se sačuvati osjetljivi balans  etničkog i građanskog , jer to čuva stabilnost i može da odredi budućnost BiH. U ovome posebnu odgovornost imaju SDP i DF, pogotovo   SDP   koji je  2002. godine, za vrijeme Alijanse za promjene prihvatio asimetrična rješenja u entitetskim ustavima. Prihvatili su da u Federaciji BiH putem predsjednika i potpredsjednika entiteta i Doma naroda svi narodi odlučuju o svim pitanjima, a da u entitetu RS  Bošnjaci i Hrvati ne odlučuju ni o čemu, pa čak ni o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa.

Prihvatili su da se potpredsjednici u FBiH pitaju o svemu s pravom veta, a dapotpredsjednici  u entitetu RS budu samo ikebana bez ikakvih ingerencija. Prihvatili su da Dom naroda FBiH  odlučuje o svemu, a da Vijeće naroda u RS-u nema praktično nikakvih ingerencija. Zbog takvog SDP-ovog rješenja Bošnjaci i Hrvati u RS-u su spriječeni da ostvare bilo kakve svoje interese pa čak i vitalne. Nastavljajući takvu politiku ovih dana Nikšić ponovo nudi usluge svoje partije Miloradu Dodiku.

Stoga, SDA poziva OHR da se uključi u kreiranje rješenja izmjena izbornog zakona, da ispravi ove greške i da se u bh. entitetima uspostave simetrična rješenja za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.  SDA će nastaviti sudjelovanje u svim razgovorima kojima je cilj  pronalaženje najboljeg  rješenja u interesu BiH i svih građana, ali neće prihvatiti ništa što nije rezultat konsenzusa svih parlamentranih stranaka. Niko se ne može izuzeti od odgovornosti za ovaj proces.

SDP ne bi smio ponoviti grešku koju je napravio 1992.godine kada je zaledio svoje političko djelovanje. Biti suzdržan i pasivan u dramatičnim historijskim okolnostima znači raditi protiv interesa vlastite zemlje i naroda, saopćeno je iz SDA.


(TBT)