PREGORJELI ODREZAK I AUTOMOBILSKE TRKE: Tako miriše svemir. Mjesec miriše na barut

25.01.2018. u 01:34

NAUKA

Astronauti su poslije šetnje po svemiru prijavljivali da im odijela mirišu na preprženi odrezak, a naučnici tvrde da miris svemira nastaje od zvijezda koje umiru


FOTO: Profimedia

Svemir miriše na automobilske trke i pregorjele odreske, tvrde astronauti i naučnici koji su se bavili ovom temom.

Miris koji nazivaju kao miris sa automobilskih trka, a to je mješavina mirisa vrućeg metala, sagorijevanja dizela i roštiljskog dima nastaje od zvijezda koji umiru. List "Popularna nauka" navodi da su ti ugljovodonici navedeni i kao moguća osnova najranijih oblika života na Zemlji, a moguće je da ih nađemo u uglju, nafti, pa čak i u hrani, prenose mediji.

Iako ljudi ne mogu udahnuti svemir kako bi osjetili njegov čisti miris, kada astronauti izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u "šetnju" ove čestice padaju na njihova odijela na kojima se zadržavaju. Astronauti su nakon svemirske šetnje prijavili miris pregorjelog ili prženog odreska.

Miris svemira toliko je izražen da je prije tri godine NASA zatražila od Stevena Piercea iz kompanije koja se bavi proizvodnjom mirisa "Omega ingredients"da obezbijedi miris za trenažne stimulacije astronauta.

"Nedavno smo napravili miris Mjeseca, a astronauti su ga uporedili sa barutom", navodi Pierce.

Naučnici navode da je Sunčev sistem posebno aromatičan, jer je pun ugljika, a ima malo kisika.

Baš kao kod automobila, ako nema dovoljno kiseonika, počne da se pojavljuje čađ i oseća se neprijatan miris.

Zvijezde bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na roštilj na ugalj, dok izvan Mliječnog puta mirisi mogu biti zaista zanimljivi, navode naučnici.

U mračnim dijelovima svemira molekularni oblaci puni čestica sitne prašine imaju cijelu paletu mirisa - od slatkog šećera do sumporastog smrada truhlih jaja.

(TBT)