HEM MUFTIJA, HEM POSLANIK, HEM DOKTOR, HEM AKADEMIK, HEM... Zukorlić: Nisam iskompleksiran da bih doktorirao na prestižnom univerzitetu

23.01.2018. u 09:11

MARKER

Predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbijete rekao je da privodi kraju pisanje Bijele knjige o akreditacijama, gdje će, kako tvrdi, raskrinkati korupciju i otkriti kako su se akreditacije dijelile i kupovale


FOTO: Zukorlić (Profimedia)

Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, najavio je u Novom danu TV N1 da će njegova partija učestvovati na lokalnim izborima u Beogradu, i da će nosilac liste biti Nenad Prokić.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZ) transformisana je prošle godine u Stranku pravde i pomirenja, a za njenog predsjednika izabran je Muamer Zukorlić koji za N1 kaže da je cilj bio da se mehanizam političkog djelovanja i principi BDZ-a ponude cjelokupnom "političkom tržištu" u Srbiji.

Prvu izbornu provjeru, Zukorlićeva stranka će imati već 4. marta na izborima u Beogradu. Za izlazak na izbore u glavnom gradu odlučili su se jer, kako kaže, u Beogradu ima jako puno manjinskih grupa koje su potpuno nevidljive i žedne nekog svog predstavnika.

"Sigurno da će Nenad Prokić biti prvi na listi, vjerovatno i kandidat za gradonačelnika. Imamo prilično ozbiljnu ekipu, raznovrsnu, nekonvencionalnu, kvalitetnu", tvrdi Zukorlić.

Zukorlić kaže da prema Sandžaku već sto godina postoji negativan odnos, ali da aktuelna Vlada čini neke korake da se to promijeni. Podsjeća na početak izgradnje gasovoda do Novog Pazara i Tutina, kao i na to da je tokom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana najavljen početak izgradnje autoputa koji bi povezao Sandžak sa Beogradom i Sarajevom.

Dodaje ipak da su se ista obećanja mogla čuti i tokom Erdoganove posjete 2010. godine i da za prethodnih sedam godina ništa nije urađeno.

"Ne upadam u zamku opozicije da sve što radi vlast ne valja. Šta god je dobro pohvalićemo, ali nećemo ćutati na ono što ne valja (...) Podržavam ovu vlast, ali neću biti klimoglavac i poltron", rekao je Zukorlić.

Komentarišući to što je nedavno postao doktor nauka na Internacionalnom univerzitetu čiji je osnivač, Zukorlić je rekao da na to ima pravo po Zakonu, te da "nije iskompleksiran" da mora da doktorira na nekom prestižnom svjetskom univerzitetu, već da voli ono čemu pripada i da je tome posvećen.

"Za mene je to što sam za mentora imao intelektualnu gromadu, akademika Muhameda Filipovića, mnogo veća referenca nego da sam doktorirao na nekom prestižnom univerzitetu", kaže Zukorlić.

Dodaje i da nema problem sa tim što njegov univerzitet nema akreditaciju, te da privodi kraju pisanje Bijele knjige o akreditacijama, gdje će, kako tvrdi, raskrinkati korupciju i otkriti kako su se akreditacije dijelile i kupovale.


(TBT)