NA NOVOJ KOMPILACIJI NALAZE SE I SEVDALINKE Kad Josipa zapjeva sevdah

23.01.2018. u 02:25

LIFESTYLE

Na novoj kompilaciji "Posve slobodna" (Croatia Records 2017), između ostalih, nalaze se Josipine maestralne izvedbe sevdalinki „Omer beže“ i "Niz polje idu babo sejmeni" iz 1974. godine, a tu je i „Đelem, đelem“ koju je snimila sa legendarnim Šabanom Bajramovićem i bendom Cubismo


FOTO: Lisac (public)

Ime Josipe Lisac nikom ni u ludilu ne bi bilo asocijacija na sevadalinke, ali to ne znači da se nije okušala i na tom polju.

Na novoj kompilaciji "Posve slobodna" (Croatia Records 2017), između ostalih, nalaze se Josipine maestralne izvedbe sevdalinki „Omer beže“ i "Niz polje idu babo sejmeni" iz 1974. godine, a tu je i „Đelem, đelem“ koju je snimila sa legendarnim Šabanom Bajramovićem i bendom Cubismo.

- Moj tata je imao singlice Nade Mamule i Zaima Imamovića. Iščeprkala sam to kao dijete i onda ti to negdje ostane zapisano. Sevdalinka, to je izuzetno kvalitetno, izuzetno teško za pjevanje. Esma Redžepova je, recimo, isto fantastična. Jako puno puta smo se susretale i lijepo pričale o muzici. 'Čaje šukarije' to je meni fantastično! - kaže Josipa.

Priznaje da je još negdje od sredine sedemdesetih godina željela da napravi jedan etno album, ali da se sticajem okolnosti to nije desilo, pa je umjesto toga imala samo povremene izlete u svijet sevdalinke.

- Evo, do dana današnjeg nisam to napravila. I onda sam počela razmišljati možda ni ne treba, ako tako dugo nisam, možda nije bilo suđeno. Mada, još uvijek ima vremena... Ali dotaknula sam to - kaže Josipa, koja slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere simbolično završava koncertom 14. februara 2018. godine u beogradskom Sava centru.


(TBT)