NAJSKUPLJA STANARINA NA SVIJETU U ovom gradu stanovanje je toliko skupo da stanovnici sele U PEĆINE

23.01.2018. u 23:20

CIVILIAZCIJA

Sa najskupljim cijenama zemljišta na svijetu i malim površinama koje su pogodne za gradnju, Hong Kong je počeo da se širiti pod zemljom, u pećinama ispod planina

 

FOTO: (Wikipedia)

Grad koji se godinama širi već je prešao sve granice, pa su infrastrukturna postrojenja poput kanalizacije, koja su nekada bila na periferiji, sada blizu centra. Ipak, uskoro neće biti potrebe za bJežanjem od smrada, jer je Hong Kong otpočeo ambiciozne projekte koji će premJestiti radove pod zemljom, piše britanski "Guardian".

Gradska vlada podstiče mnoga preduzeća da grade nove objekte duboko ispod zemlje, u planinama. Upravo one su prouzrokovale da bivša britanska kolonija postane jedna od najgušće naseljenih metropola na svijetu, jer se gradilo na svakom ravnom pačetu zemlje, ali samo do planina.

Zvaničnici su sugerirali da logistički objekti, centri za podatke, rezervoari, laboratorije, pa čak i bazeni za plivanje, svi mogu da se grade ispod zemlje. Plan za potencijalne lokacije već je objavljen, program koji je osvojio i nagradu Međunarodne asocijacije u Parizu.

„U Hong Kongu je ključni pokretač pitanje zemljišta. Samo 24 odsto može se razvijati, a sve ostalo su brda koja nisu isplativa za gradnju. Zato hoćemo ovo ograničenje pretvoriti u prednost“, rekao je Edward Lo, gradski urbanista.

Hong Kong ima najskuplje građevinsko zemljište na svijetu, sa prosečnim cijenama i do 18 puta većih od kućnih prihoda. Plan bi mogao osloboditi oko 1.000 hektara, i to će biti jedan od najvećih projekata do danas. Iako zidanje pod zemljom nije nova ideja već ga uveliko prakticira pojedine skandinavske zemlje, Hong Kong je otišao korak dalje.

U planu je 48 potencijalnih pećina, a već ima nekoliko projekata izgrađenih u brdima, poput stanice za prijenos otpada i stanice metroa.

Ipak, pojedini stručnjaci ističu da se tako rješava samo dio problema, jer će Hong Kongu i dalje faliti mnogo zemljišta. Dodatan teret može biti i cijena premještanja prostora pod zemlju, ali bi prednost mogla biti manja cijena održavanja, kao i redukcija potrošnje energije. Temperature su pod zemljom obično niže i konstantne, što znači manja potreba za hlađenjem tokom vrelih ljeta.

Za sada zvaničnici ne preporučuju izgradnju kuća ispod zemlje, kao ni život ispod površine, već se na taj način oslobađa zemlja na površini koja bi mogla biti upotrebljena za kuće.

 

(TBT)