SARADNJA GODINE: Malala i Apple udružili snage

23.01.2018. u 23:20

TEME

Neočekivana saradnja između Malale Jusufzai i izvršnog direktora kompanije Apple Tim Cooka…


FOTO: (epa/ HAKON MOSVOLD LARSEN)

Neočekivana saradnja između Malale Jusufzai i izvršnog direktora kompanije Apple Tim Cooka…

Naime, Malalin fond i kompanija Apple finansirat će školovanje za 100 hiljada djevojčica koje trenutno nemaju uslova za obrazovanje.

U intervjuu za “Independent”, Malala i Tim otkrivaju da će Apple ponuditi finansijska sredstva fondu kako bi se obezbijedilo školovanje djevojčicama u Afganistanu, Pakistanu, Libanu, Turskoj i Nigeriji koje trenutno za to nemaju mogućnost.

Pitate se kako je došlo do ove saradnje?

Malala i Tim su se sreli prošlog oktobra na Univerzitetu Oxford gdje su razgovarali o tome na koji način tehnologija može pomoći djevojčicama u obrazovanju.

”Jako sam željela da sarađujemo jer je Apple najstručniji – eksperti su u tehnologiji, imaju resurse i imaju najnevjerojatnije ljude koji za njih rade”, rekla je Malala dodajući da upravo to žele da iskoriste i šire obrazovanje koje je u određenim dijelovima pomenutih zemalja još uvijek luksuz – “Malala fond želi da dođe do ovih djevojčica kako bismo ohrabrili žensko obrazovanje. To je bio moj san koji postaje stvarnost i ja ne mogu da vjerujem! Poslije samo nekoliko mjeseci objavljujemo naše partnerstvo u narednim godinama.”

Tim Kuk je objasnio da partnerstvom sa dobitnicom Nobelove nagrade želi da nastavi viziju Steve Jobsa.

“Služimo tržištu obrazovanja već 40 godina, duže nego sama kompanija. To je bio fokus Steve Jobsa od početka - da izgradimo proizvode koji će poboljšati edukaciju i uspjehe učenika”, rekao je.


(TBT)