NEKI BI TWITOVIMA DA SRUŠE IRAN! Heidari: Neće se ostvariti san onih koji sanjaju nestabilnost Irana

23.01.2018. u 23:20

POLITIKA

„Islamska Republika Iran će, kao što je i do sada bila najstabilnija zemlja u kriznom regionu Bliskog istoka, ako Bog da, i ubuduće biti takva i neće se ostvariti san osoba koje sanjaju o nestabilnosti Irana“, rekao je Heidari

 

FOTO: Heidari (Klix)

Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, osvrnuo se u intervjuu za Klix.ba na nerede koji su u proteklom periodu zahvatili Iran, na ulogu stranih sila u destabiliziranju Irana, na sigurnosnu situaciju.

„Stvarnost je ta da treba praviti razliku između zahtjeva građana i njihovih mirnih protesta s jedne te izbijanja bezakonja i nemira i uništavanja javne imovine s druge strane. Prema Ustavu Islamske Republike Iran, mirno okupljanje radi iskazivanja želja i zahtjeva građana jeste zakonsko pravo svih građana i stoga su se tokom svih proteklih godina i mjeseci dešavala razna okupljanja raznih grupa i slojeva, s različitim zahtjevima, ispred važnih centara, poput Islamske savjetodavne skupštine, Ureda predsjednika države te na pojedinim trgovima iranskih gradova. I nedavni događaji su u početku bili takvi i u gradu Mešhedu je održano mirno okupljanje koje je dobro pratili iranski mediji.

Međutim, kasnije su pojedine destruktivne struje i faktori željeli učiniti zloupotrebu i nastojali su opseg ovih okupljanja proširiti na razne gradove i krajeve, a s druge strane su istima dali agresivnu i dimenziju napada na državne objekte i policiju. Poznati neprijatelji naroda Irana su, također, imali namjeru okoristiti se ovim talasom, o čemu svjedoče izjave lidera cionističkog režima, ponavljajući tvitovi predsjednika jedne od svjetskih sila i otvoreni stavovi određenih terorističkih grupa.

Jasno je da iranski narod, kada je uvidio ovakve zloupotrebe zlobnika, ne samo da nije pružio nikakvu podršku tim neredima, već je održavanjem brojnih okupljanja i mimohoda u znak podrške Revoluciji i Islamskoj Republici pokazao da nikada neće dozvoliti da njegovi određeni ispravni zahtjevi postanu podloga za zloupotrebe zlonamjernih.

Srećom, miran i normalan tok života, skupa sa sigurnošću vladaju svim gradovima Irana, a vlada je, također, odlučna da udovolji ispravnim zahtjevima naroda te su stoga u budžetu za narednu godinu zapošljavanje i sprečavanje rasta inflacije u fokusu pažnje vlade i Islamske savjetodavne skupštine. Islamska Republika Iran će, kao što je i do sada bila najstabilnija zemlja u kriznom regionu Bliskog istoka, ako Bog da, i ubuduće biti takva i neće se ostvariti san osoba koje sanjaju o nestabilnosti Irana“, rekao je Heidari.

 

(TBT)