POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA Sto hiljada Rumuna protestvuje protiv korupcije, ne smeta im ni snijeg ni hladnoća

22.01.2018. u 09:08

GLOBAL

Kako rumunska vlada nastavlja s ublažavanjem i drugih zakona protiv korupcije, a prošle sedmice dobili su i novu premijerku Vioricu Dancilu, prvu u historiji koja je bliska saveznica moćnog čelnika Socijaldemokratske stranke - PSD-a Liviua Dragnee i za koju tvrde da uopće nema iskustva da bi vodila zemlju, građani su opet odlučili izaći na ulice


FOTO: (Screenshot: Euronews)

Donji dom rumunjskog parlamenta kojim dominiraju socijaldemokrati, usvojio je na burnom sastanku u decembru dva vrlo sporna zakona koji bi, prema mišljenju opozicije, mogli suziti nezvisnost pravosuđa i oslabiti borbu protiv korupcije. Ti zakoni bili su razlog protesta koji su se održavali u više navrata i tokom prošle godine, na hiljade ljudi je protestvovalo i tražilo da se odustane od tih zakona. No sredinom decembra ipak su usvojeni sa 177 glasova za i 79 protiv. Ti zakoni smanjuju prava antikorupcijskog tužiteljstva (DNA) koje više neće moći istraživati suce te ublažavaju, a u nekim slučajevima čak i eliminiraju sankcije zastupnicima i javnim dužnosnicima koji se nađu u sukobu interesa.

Rumunija i Hrvatska i Bugarska sinonim za korupciju

Al Jazeera navodi kako je Rumunija jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu prema listi Transparency Internationala.

A 2016. godine i Evropski parlament naručio je istraživanje o korupciji prema kojem su Hrvatska, Rumunija i Bugarska najkorumpiranije države EU-a. "Hrvatska, Rumunija i Bugarska predvode skupinu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju iznadprosječnu razinu korupcije", stoji u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnoj nabavi Hrvatska je na samom vrhu, ispred Cipra, Litve i Rumunije. Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a. Analiza neprofitnog instituta RAND Evrope koja se temelji na tri scenarija i nekoliko metodoloških pristupa, pokazala je da korupcija Evropsku uniju godišnje košta između 179 i 990 milijardi eura, pisalo se prije dvije godine.

Kako rumunska vlada nastavlja s ublažavanjem i drugih zakona protiv korupcije, a prošle sedmice dobili su i novu premijerku Vioricu Dancilu, prvu u historiji koja je bliska saveznica moćnog čelnika Socijaldemokratske stranke - PSD-a Liviua Dragnee i za koju tvrde da uopće nema iskustva da bi vodila zemlju, građani su opet odlučili izaći na ulice. Dancila je prije nego što je postala premijerka bila potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta.


(TBT, Agencije)