KOME BAKIR IDE NA NOGE? Tešanjci žele da njihov sugrađanin bude prvi u Bošnjaka?!

21.01.2018. u 10:32


POLITIKO

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je Zenicu i Tešanj gdje se sastao sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona. Šta je svrha posjete?

 

FOTO: Mhemedović, Izetbegović (Faktor)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je danas Zenicu, gdje se sastao sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona. Na sastanku je razgovarano o, kako je kazao Izetbegović, unutarnjim stranačkim pitanjima, ali i o privredi ZDK.

„Ovdje je veoma jak realni sektor. Razgovarali smo o tome kako pomoći. Zenica je možda šampion u BiH, kada je u pitanju izvoz, a BiH u ovome času vodi u regionu, kada je u pitanju porast izvoza. To su dobri trendovi koje treba dalje pojačavati – izjavio je Izetbegović.

On je dodao kako Zenica nije zadovoljna raspodjelom poreskih prihoda, te da je to otvorena tema, na kojoj se treba dalje raditi.

„Nismo zadovoljni uspjehom, odnosno neuspjehom SDA kada su u pitanju lokalni izbori. Moramo tu više poraditi da se prepozna uporan rad Stranke na svim nivoima, kako bi imali bolji rezultat na izborima 2018. godine“, poručio je predsjednik SDA.

„Jedino SDA, dodao je, nikada nije zaustavljala provedbu Reformske agende, te ucjenjivala i kočila.

Svi ostali, nažalost, jesu. Moramo ojačati poziciju SDA na sljedećim izborima, jer ona je motor koji vuče ovu zemlju naprijed“, kazao je Izetbegović.

Govoreći o radu Gradskog odbora SDA Zenica, Izetbegović je izjavio da se desio fenomen, kakav se desio prije petnaestak godina u Sarajevu, a to je da Stranka mnogo uradi, a loše prođe na izborima.

Zvizdić prišipetlja

„Dešavaju se te stvari u politici. Iz njih treba izvući pouku, naučiti lekciju i ne dozvoliti da se ponove, jer je SDA u BiH, Kantonu i Zenici uradila 90 posto onoga pozitivnog što je poslije rata urađeno – kazao je predsjednik SDA.

Primjetno je da je Izetbegoviću u Zenici bio domačin Šefik Džaferović, naozbiljniji kadnidat SDA za člana Predsjedništva, dok je Denis Zvizdić kao prišipetlja stigao u Tešanj.

Također je primjetno da sastanku kojeg je Izetbegović imao sa svim Predsjednicima OOSDA ZDK u Zenici gdje je razgovarano o stanju u OO SDA i KO SDA ZDK, nije bio prisutan Šemsudin Mehmedović, što se može shvatiti da je Izetbegović otišao u Tešanj Mehmedoviću na noge.

Zanimljivo da je Izetbegović sa sobom poveo cijeli državni vrh SDA, sve zastupnike u PS BiH, njih 7, sve delegate u Domu naroda, njih trojicu, te predsjednika VM Zvizdica, kao i predsjednik KO SDA ZDK Galijasevića. Postavlja se pitanje šta je svrha Izetbegovićeve posjete Tešnju?

Da li je to svojevrsna podrska Mehmedoviću u „izgradnji BOLJE SDA“, ili berba političkih poena pred izbore, jer se Tešanj smatra mjestom sa rijetko pozitivinim trendom razvoja u  Bosni i Hercegovini.

„Ja sam uvijek respektirao Tešanj, gospodina Mehmedovića i vas koji ste sa svojih deset prstiju, bez ikakve posebne pomoći države, napravili malo ekonomsko čudo, mjesto jakih privrednika, jakih političara. Tešanj se prvi odazvao SDA-u kad smo krenuli, a kad su mnogi kalkulirali i ja tu stvar ne vidim drugačije“, izjavio je Izetbegović.

Pretpostvaiti je također da je na kafi iza zatvorenih vrata bilo razgovora i o kandidatu za Bošnjačkog člana Predsjednistva...

Vrlo teško je dokučiti taktičko nadmudrivanje Izetbegovića i Mehmedovića, ali je očito da je borba Tešnjaka za stranačke pozicije u vrhu SDA urodila plodom. Da li će ta borba Tešnjka biti krunisana da njihov sugrađanin bude i kandidat za prvog u Bošnjaka još je rano govoriti. Ali je savim sigurno ova posjeta počatak takve priče.

 

(TBT)