KONAČAN KRAJ PRIJATELJSTVA? Turska se sprema za RAT sa starim-novim američkim saveznicima

21.01.2018. u 10:32

GEOPOLITIKA

Sjedinjene Američke Države još jednom su se našle između vatre dva saveznika, koji se spremaju da međusobno zarate. Turska, koju je isprovocirao američki plan za Kurde u Siriji već je rasporedila tenkove duž granice, dok zvaničnici iz Washingtona pokušavaju ugasiti razbuktale strasti

 

FOTO: Erdogan,  Ozel (Reuters/Umit Bektas)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odstupila je od planiranog rasporeda snaga sigurnosti u sjeveroistočnoj Siriji, nakon što je Turska zaprijetila da će povesti napad preko granice protiv Kurda.

Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova, rekao je u četvrtak da je nova retorika uslijedila kao odgovor na zabrinutosti Turske zbog odnosa SAD sa sirijskim Kurdima. Dok Ankara forsira planove o pokretanju vojnih operacija u Siriji, za tuski CNN je rekao da je poslao vojnog šefa osoblja Hulusija Akara u Moskvu, kako bi obezbedio koncenzus Rusije. S obzirom da Rusija kontrolira nebo iznad oblasti koje Turska planira napasti, to bi moglo pokvariti planove Ankare, i dovesti do obaranja turskih aviona.

Sirija je ipak upozorila u četvrtak da je spremna oboriti turske avione ako njene trupe napadnu enklavu Kurda Afrin, na samoj granici dvije države, što bi moglo dovesti do novog regionalnog konflikta.

„Sirijske zračne snage su povratile svu svoju snagu i spremne su uništiti tursku avijaciju ako se nađu iznad Sirije“, rekao je zamenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad.

Takav rat takođe nosi rizik od uplitanje Sjedinjenih Američkih Država, koja je u bliskim odnosima i sa Kurdima i Turskom (NATO saveznikom), i često se nalazi razapeta između interesa dva saveznika. Konfuzija oko graničnih snaga čini se da je barem delimično posljedica i nedostatka koordinacije u Wasingtonu između različitih ogranaka administracije uključenih u rat protiv Islamske države, piše "Washington post".

„ Kriza u Afrinu pokazuje koliko je teško za američke političare da opušteno žvaću žvaku kada se radi o Siriji. Ovakva politika je kao pucanje sa kuka“, rekao je Nikolas Heras iz Centra za novu američku sigurnost sa sedištem u Vašingtonu.

U ovom slučaju, američki vojni zvaničnici izazvali su bijes Turske tokom vikenda kada su objavili da obučavaju "snage pogranične sigurnosti" kako bi čuvala pozicije samoproklamirane kurdske eklave koja se formira na granici sa Turskom. Takve snage bi podstakle formiranje i kurdskog identiteta. U toj oblasti SAD imaju i oko 2.000 trupa, gde takođe treniraju i obučavaju borce Sirijskih demokratskih snaga.

Izveštaji su razbjesnili Tursku čiji lideri već duže vrijeme optužuju SAD da omogućava postojanje terorizma podrškom Kurda u Siriji. Nezadovoljstvo je izrazio i Iran, koji je izjavio da očekuje da se okončaju nelegalne akcije Amerike u Siriji.

U međuvrmenu, Turska je rasporedila tenkove i trupe duž granice sa Sirijom gdje se, sva je prilika, pripremaju za napad na enklavu Kurda. Suočeni sa ratom koji bi je stavio u poziciju da bira između dva bitna saveznika, američki zvaničnici sada kalibriraju do najsitnijih detalja. Kako je Rex Tillerson rekao, te snage "nisu propisno opisane".

 

(TBT, The Washington post)