SEDAM POLITIČKIH TRENDOVA U 2018. Krize, borbe za prevlast i demokratija u OPASNOSTI

19.01.2018. u 10:05

ANALITIKA

Ugledni američki trust mozgova CFR (Council on Foreign Relations) sastavio je listu političkih trendova koji će obilježiti slijedeću godinu


FOTO: Trump (public)

Ugledni američki trust mozgova CFR (Council on Foreign Relations) sastavio je listu političkih trendova koji će obilježiti slijedeću godinu.

1. Iranska borba za hegemoniju u regionu

Šiitska država će i 2018. nastojati da proširi moć u arapskom svijetu. Saveznici režima iranskih mula u regionu ojačali su u proteklih nekoliko mjeseci - između ostalog, uz pomoć Irana: sirijski predsjednik Bašar al Asad učvrstio je poziciju u Damasku, a šiitski Hezbolah u Libanu. Sunitska teroristička milicija Islamska država izgubila je veliki dio teritorije u Iraku i Siriji. U Jemenu, Huti pobunjenici drže pod kontrolom Saudijsku Arabiju, glavnog iranskog konkurenta u regionu, koga podržavaju SAD. Još jedan povoljan činilac: uprkos prijetnjama Donalda Trumpa, Wasington još nije raskinuo nuklearni sporazum sa Iranom.

2. Sjeverna Koreja i atomska bomba

- Pjongjangu prijete "vatra i gnjev" - twitovao je američki predsjednik Donald Trump, ali očigledno nije ostavio utisak na Sjevernu Koreju: poslije uspješnog testiranja rakete dugog dometa u novembru, režim je obznanio je da sada može napasti bilo koji dio američkog kopna.

„Trumpovo verbalno i vojno zveckanje oružjem neće koristiti SAD“, ocjenjuje CFR.

Zbog trenutno zategnute situacije, moguće je da rat ne izbije planirano, već zbog pogrešne procjene.

3. Kriza u Venezueli

Predsednik Nikolas Maduro polahko, ali sigurno, tjera u bankrotstvo svoju zemlju, koja je najbogatija naftom na svijetu: Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija 2018. nadmašiti 2.300 odsto, vlada nestašica namirnica i lijekova i, povrh svega, politička kriza: Maduro prisvaja sve veću vlast, a ustavni sud je stavio u sopstvenu službu.

U protestima protiv vlade 2017. umrlo je više od 100 ljudi, hiljade su pobjegle u inostranstvo. Donald Trump je čak razmatrao mogućnost vojne intervencije.

4. Tramp u trgovinskoj ofanzivi

“Užasni” trgovinski sporazumi trn su u oku američkom predsjedniku, a 2018. krenut će u ofanzivu na tom planu, smatra CFR: Bijela kuća razmatra mogućnost sankcioniranja kineske trgovinske prakse, sukobljava se sa Svjetskom trgovinskom organizacijom i izaziva gnev susjedne Kanade i Meksika zbog izmjena sporazuma NAFTA.

Zbog toga treba očekivati odmazdu američkih trgovinskih partnera, smatra CFR: Trumpovi trgovinski sporazumi ne mogu riješiti glavni problem, trgovinski deficit, za koji nije odgovoran niko drugi nego sami Amerikanci, koji troše daleko više nego što uštede.

5. Kineski planovi za ekspanziju

Dolazak Donalda Trumpa na vlast 2017. oslobodio je put novom moćnom akteru na svjetskoj sceni: kineskom šefu države i partije Xi Jinpingu. Novostečenu moć on će iskoristiti da ojača uticaj Kine u svijetu: ekonomskom diplomatijom u okviru infrastrukturne inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i, odlučnijim nastupom u regionu.

6. Trampove veze s Rusijom

Istraga specijalnog istražitelja Roberta Muellera mogla bi imati posljedice u cijelom svijetu: da li je bilo zabranjenih pregovora između članova Trumpovog izbornog štaba i Rusije kako bi Donald Trump pobjedio Hillary Clinton?

Ukoliko se ispostavi da su optužbe opravdane, predsjedniku prijeti postupak za smjenjivanje.

Prijeti i ustavna kriza. Kritičari optužuju Trumpa da želi smjeniti Muellera kako bi prikrio neprijatne istine.

„Američka demokratija je na ispitnom stolu“, smatra CFR.

7. Demokratija u opasnosti?

U 2017. svjetske demokratije pružale su lošu sliku. Dok je truski predsjednik Regep Tayip Erdogan podrivao pravnu državu, EU prijeti Poljskoj oduzimanjem prava glasa zbog političkog uticaja na pravosuđe, a Španija strijepi od otcepljenja Katalonije. Istovremeno, partije centra na izborima širom EU gube glasove u korist popularnih ekstrema na obje strane.U usponu su neliberalne demokratije, u kojima izabrani političari sve više ograničavaju osnovna politička prava.


(TBT, diepresse.com)