TRAGIČNA SUDBINA SLAVNE GLUMICE: CIA naredila da ide sa kraljem u krevet!

16.01.2018. u 02:39

LIFESTYLE

Godinama je bolovala od depresije pogotovo nakon što joj je suprug umro


FOTO: Husein,Cabot (Profimedia)

CIA je organizirala prvi susret između slavne glumice Suzan Cabot i kralja Jordana 1959. godine, što je dovelo do njihovog intimnog odnosa, pokazuju do skoro čuvani dokumenti.

Dokumenti - iz istrage o ubistvu predsjednika Johna Kennedya - pokazuju da je CIA, u pokušaju jačanja odnosa sa Jordanom, nagovorila bivšeg agenta FBI-a da on dogovori sastanak kralja Huseina i Suzan, piše USA Today.

Par se dobro slagao na večeri u Los Angelesu koju je organizirao Robert Maheu, koji će kasnije postati važan pomoćnik ekscentričnom preduzetniku Howardu Hughesu. Agenti su zatim unajmili kuću na Long Ayland Beachu za kralja Huseina dok je nastavio svoju državnu posjetu i dogovorio da Suzan ostane u obližnjem hotelu u New Yorku.

Glasine govore kako se njihov odnos nastavio dugi niz godina, a Suzan je rodila sina Thimotya 1964. godine, za kojeg se mislilo da je Huseinov sin. Iako se nikada nije u potpunosti dokazalo da je kralj Thimotyev otac, sve pretpostavke idu u tom smjeru. Da se tako nešto pokazalo istinitim, značilo bi da je Husein varao svoju drugu suprugu Antoinette Gardiner sa kojom je bio u braku od 1961. do 1971. godine.

Dokument kriju ime kralja Huseina, ali vrieme događaja podudara se s posjetom tada 23-godišnjeg monarha SAD-u. Huseinova prva žena, Dina bint Abdul-Hamid, umrla je 1957. i kralj se nije ponovo vjenčao sve do 1961. godine.

Agencija je zadužila Maheua i tada su kontaktirali "istaknutu advokaticu u Los Angelesu i holivudsku figuru" stoji u dokumentima. Gospodin Maheu je zamoljen da organizira zabavu za kralja Huseina 3. aprila 1959., navodi se u izvješću - i tokom ove zabave je upoznao tu prijateljicu. Priča objavljena u Los Anleles Timesu nekoliko dana kasnije navodi da su se kralj Husein i Suzan Cabot susreli na zabavi u kući kalifornijskog naftaša Edvina Pauleja.

Par je postao "intimni prijatelji" nakon sastanka u Los Angelesu, navodi se u dopisu, a kralj je bio zaljubljen u nju pa je želio da se sa njom sretne tokom svog boravka u New Yorku između 14. i 18. aprila 1959. godine.

CIA je tada iznajmila kuću u Long Beachu na Long Aylandu za vreme kada je kralj Husein bio u New Yorku, a Suzan je ostala u hotelu Barclay na Manhattnu pod "tajnim imenom", dodaju agenti u dopisu. Tokom svog boravka u Long Beachu, Suzan Cabot je govorila o interesu javnosti koja okružuje njen odnos sa kraljem Huseinom, navodi se u dopisu. Izveštaji u medijima raspravljali su o njenoj jevrejskoj pozadini - Suzan Cabot je rođena kao Harriet Shapiro - što je moglo da predstavlja problem za muslimanskog monarha.

"Nagađala je o mogućim izvorima određenih ličnih podataka koji su procurili u javnost", stoji u dopisu. Osim toga, razgovarala je o njenim dubokim osjećanjima koja je gajila za stranog dužnosnika.

Takođe je spomenula da nije jasno kakvu ulogu je morala igrati kada su je zamolili da prisustvuju zabavi, ali joj je rečeno: "Želimo da pođete s njim u krevet." Suzan je izjavila da je odbila prijedlog, ali je ipak odlučila da ode na zabavu i zaljubila se do ušiju u "nevjerovatno šarmantnog" kralja.

Kralj Husein je vladao Jordanom sve do svoje smrti 1999. godine od raka.

Ženio se četiri puta, a njegov sin Abdulah - iz drugog braka - naslijedio je na prestol.

Susan Cabot rođena je kao Harriet Pearl Shapiro u porodici ruskih jevreja 1927. godine - ali je odrastala kroz osam različitih porodica koje su je usvajale. Na Manhattnu je bila u srednjoj školi kada je otkrila svoju ljubav prema glumi.


(TBT)